Pomoć

Ukrajini treba 100 milijardi dolara

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara hitnog financiranja za Ukrajinu…
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2022. u 10:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka najavila je da će s dodatnih 530 milijuna dolara pomoći ratom pogođenuoj Ukrajini da pokrije osnovne javne usluge kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita.

Velika Britanija i Danska, kao zemlje donatori, omogućile su 500 milijuna dolara, odnosno 30 milijuna dolara jamstava za kredite, kako bi podmirile hitne potrebe Ukrajine uzrokovane ratom.

''Razaranja, štete i dislokacije u Ukrajini su zapanjujući i nastavljaju da rastu. Ukrajinski narod ima dug put do oporavka, a razvojni partneri će morati da nastave da se okupljaju kako bi podržali obnovu Ukrajine'', rekla je Anna Bjerde, regionalna potpredsjednica Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju.

Svjetska banka je do sada mobilizirala skoro 13 milijardi dolara hitnog financiranja za Ukrajinu, uključujući obveze i obećanja donatora, od čega je 11 milijardi dolara u potpunosti isplaćeno.

''Naša najnovija analiza pokazuje da su ukupni dugoročni troškovi rekonstrukcije i oporavka u Ukrajini enormni, s potrebama čak i za sljedeće tri godine u ukupnom iznosu od preko 100 milijardi dolara, cifra za koju se očekuje da će rasti kako se rat nastavlja'', upozorio je Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close