"Razara jedinstvo Europske unije"

Ukrajinci tvrde: Mađarska pomaže Putinu

"Budimpešta je prešla u novu etapu: pomaže Putinu da nastavi agresiju na Ukrajinu", priopćio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2022. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kijev je optužio u četvrtak Mađarsku da "pomaže Putinu" u ratu protiv Ukrajine, dan nakon izjave Viktora Orbana da je spreman kupovati ruski plin u rubljima, za razliku od ostalih zemalja Europske unije, prenosi Hina. 

"Budimpešta je prešla u novu etapu: pomaže Putinu da nastavi agresiju na Ukrajinu", priopćio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Mađarska "razara jedinstvo Europske unije" takvim svojim stajalištem, ocijenio je.

Kijev "analizira izjave Mađarske koja je izrazila spremnost plaćati ruski plin u rubljima i smatra to neprijateljskim stajalištem prema našoj zemlji", rekao je.

Mađarski prijedlog ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu da dođe u Budimpeštu koja se nudi da organizira rusko-ukrajinske razgovore nazvao je "ciničnim".

"Ako Mađarska doista želi okončati ovaj rat, evo što treba učiniti: prestati podrivati jedinstvo Europske unije, treba podržati nove sankcije protiv Rusije i vojno pomoći Ukrajini", a "ne stvarati dodatne izvore financiranja za ruski ratni stroj", rekao je.

Ostim toga, Nikolenko je osudio "oklijevanje mađarskih čelnika da priznaju odgovornost Rusije za zvjerstva koje je počinila ruska vojska u Buči, Irpinu i Hostomelu", gdje su zadnjih dana pronađene stotine pobijenih civila.

Takvo stajalište "moglo bi povećati osjećaj nekažnjivosti u Rusiji i ohrabriti je na nova zvjerstva".

Rusija "kategorički odbacuje optužbe" i tvrdi da su svi mrtvi civili inscenacija u režiji ukrajinske vlade.

Europska unija razmatra u petak peti krug sankcija koje će prvi put obuhvatiti i sektor energetike s embargom kupnje ruskog ugljena i zatvaranje luka u Uniji za ruske brodove.

Na popis sankcioniranih trebale bi biti uvrštene i dvije odrasle kćeri Vladimira Putina te još nekoliko ruskih oligarha.

Kopirati
Drag cursor here to close