Ponovno prijeđena crvena linija

Ukrajinci po prvi put napali ciljeve u Rusiji zrakoplovima sa zapadnim naoružanjem

Ukrajinski borbeni zrakoplov po prvi je put ispalio oružje koje je pogodilo metu unutar Rusije, izjavio je danas jedan ukrajinski vojni izvor za Sky News.
Vijesti / Svijet | 09. 06. 2024. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ili Rusi blefiraju ili imaju neograničeno strpljenje kad je riječ o postavljenim crvenim linijama, jer ih Ukrajinci preskaču iz dana u dan poput razigrane djevojčice dok igra školice.

Malo, malo... pa Ukrajinci odnekud udare zapadnim projektilima što sa zemlje, što iz zraka pa padne još jedna crvena linija, a Putin crven poput te iste linije kipeći od bijesa lupka olovkom o stol i onako iz džepa maše nuklearnim arsenalom.

Bilo kako bilo nakon što su neki dan po prvi put Ukrajinci udarili zapadnim projektilima na ruski teritorij sa zemlje, danas su sudeći prema najnovijim informacijama to ponovili samo iz zraka.

Ukrajinski borbeni zrakoplov po prvi je put ispalio oružje koje je pogodilo metu unutar Rusije, izjavio je danas jedan ukrajinski vojni izvor za Sky News.

Izvor je kazao kako je rusko zapovjedno središte pogođeno u nedjelju u regiji Belgoroda, u zapadnoj Rusiji.

Belgorod se inače nalazi blizu granice sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

Ipak, nije odmah razjašnjeno o kojoj je vrsta streljiva bila riječ, kao ni je li to bilo zapadnjačko oružje ili ne.

Prema novim smjernicama koje je nedavno odobrio predsjednik Joe Biden, američko streljivo može se koristiti na ruskom tlu kao pomoć u obrani grada Kharkiva u sjeveroistočnoj Ukrajini.

"Iako se još uvijek radi procjena štete, potvrđeno je ipak kako je riječ o izravnom pogotku. Ovo je prvo zračni napad ukrajinskih zračnih snaga protiv neke mete na teritoriju Rusije.", kazao je ukrajinski vojni izvor.

Iako je Ukrajina dosada izvodila višestruke napade dronovima u dubini ruskog teritorija, ipak bi korištenje ratnih zrakoplova za napade na mete unutar Rusije Moskva mogla shvatiti kao novu eskalaciju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je danas kako su njihove snage oborile više ukrajinskih dronova u regiji Belgorod, ali je nejasno je li riječ o istom napadu.

Ukrajinski vojni izvor također je izjavio kako su u subotu navečer ukrajinske snage izvele "koordinirani udar" protiv ruskog desantnog broda koji je nedavno krenuo u Azovsko more iz Crnog mora.

Brod je postao peti od sedam desantnih brodova klase Ropucha koji su potopljeni ili "učinjeni neupotrebljivim" ukrajinskim napadima, rekao je izvor.

Pojedinosti o najnovijim ukrajinskih napadima, među kojima je i onaj o oštećenju Su-57 lovca pete generacije dolaze nakon što je AP, citirajući američkog senatora i jednog zapadnog dužnosnika, u srijedu izvijestio kako je Ukrajina posljednjih dana koristila američko oružje za napade unutar Rusije.

Video: Ukrajinski MiG-29 ispaljuje proturadarski zapadni projektil AGM-88 Harm

Ukrajina za ispaljivanje HARM projektila koristi MiG-29 s prerađenim nosačima naoružanja

Kako je već od ranije poznato ukrajinske zračne snage uspjele su prilagoditi borbeni zrakoplov sovjetske proizvodnje MiG 29 za nošenje modernih američkih proturadijacijskih projektila AGM-88 HARM. Za lansiranje ove rakete koristi se prilično "jedinstven" uređaj - na "originalni" nosač (pilon) zrakoplova MiG-29 pričvršćen je nosač LAU-118/A koji je standardni nosač za projektil HARM.
Inače AGM-88 HARM je protivradarska raketa razvijena za uništavanje ciljeva kao što su radari i sustavi zapovjedanja i kontrole, a koriste se u mnogim državama članicama NATO-a. Rakete HARM proizvedene u razdoblju od 1987. do 1993. imaju oznaku AGM-88B. Modeli HARM-a koji se koriste u Ukrajini mogu se s pravom nazvati AGM-88B. Ukrajina koristi HARM na avionima sovjetskog podrijetla MiG-29.

Kopirati
Drag cursor here to close