Mogla bi biti "fleksibilna"

Ukrajina sugerira da je spremna na ustupke Rusiji

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski veleposlanik u Britaniji povukao je u ponedjeljak svoju izjavu da će Kijev ponovno promisliti o svojim ambicijama da se pridruži NATO-u, u trenutku kada Rusija gomila vojne snage na ukrajinskim granicama, ali je rekao da je Ukrajina spremna na druge ustupke.

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom.

Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u.

Ukrajinski veleposlanik Vadim Pristaiko rekao je prvo za BBC da bi Ukrajina mogla biti "fleksibilna" u vezi tog svojeg cilja, "posebno zato što joj se tako prijeti i tako ucjenjuje".

Kasnije je rekao da nije dobro shvaćen u pogledu NATO-a, premda je Ukrajina spremna učiniti druge ustupke.

"Mi sada nismo članica NATO-a i kako bi se izbjegao rat spremni smo na mnoge ustupke i to radimo u razgovorima s Rusijom", rekao je za BBC.

"To nema ništa s NATO-om, što je (cilj podnošenja zahtjeva za članstvom) upisano u ustavu", prenosi Hina.

Prije osam godina, nakon rušenja proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s vlasti masovnim prozapadnim prosvjedima u Kijevu, Rusija je anektirala Krim, sjedište ruske Crnomorske flote.

Rusija podržava proruske pobunjenike koji su zauzeli dio industrijskog istoka Ukrajine gdje se govori pretežito ruski. U tom je sukobu do sada poginulo više od 14.000 ljudi.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da u nedjelju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi "svakoga trenutka", ali američki dužnosnici rekli su da ne mogu potvrditi izvješća da su američki obavještajci rekli da će početi u srijedu.

Njemački kancelar Olaf Scholz stigao je u ponedjeljak u Kijev na razgovore, a u utorak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, no jedan njemački dužnosnik rekao je da Berlin ne očekuje konkretne rezultate.

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je da je situacija "jako, jako opasna", a G7 je upozorio Rusiju da će joj nametnuti velike ekonomske i financijske sankcije ako napadne Ukrajinu.

Rusija je na ukrajinskim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika, ali poriče da planira invaziju i optužuje Zapad da širi paniku.

Visoki ruski vojni dužnosnik rekao je da je Rusija spremna napasti strane brodove koji nezakonito uđu u njezine vode, ali ta odluka mora biti odobrena na "najvišoj razini".

Za ponedjeljak je bio predviđen sastanak OESS-a nakon zahtjeva baltičkih država da im se daju informacije o ruskim vježbama u blizini Bjelorusije.

No agencija RIA citirala je ruskog diplomata Konstantina Gavrilova da Rusija, članica OESS-a, neće sudjelovati.

Kopirati
Drag cursor here to close