Zaporižje

Ukrajina: Rusija priprema teroristički čin u nuklearki

Kijev je rekao da je "licenciranom osoblju naređeno da ostane kod kuće", a samo "ograničenom broju linijskog osoblja" danas je dopušten ulazak na radno mjesto.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2022. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šanse za "veliki teroristički čin" u nuklearnoj elektrani Zaporižji u južnoj Ukrajini su "vrlo velike", rekli su jutros ukrajinski dužnosnici. Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine dodala je da su primljene "nove potvrde" o situaciji.

Kijev je rekao da je "licenciranom osoblju naređeno da ostane kod kuće", a samo "ograničenom broju linijskog osoblja" danas je dopušten ulazak na radno mjesto.

SSSCIP je dodao: "Uzimajući u obzir količinu oružja pohranjenu u elektrani u ovom trenutku, kao i višestruka provokativna granatiranja u prošlosti, vjerojatnost velikog terorističkog čina u nuklearnom postrojenju je vrlo visoka."

Ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom rekla je da ruske trupe koje kontroliraju nuklearnu elektranu Zaporižja možda planiraju u bliskoj budućnosti odsjeći je od vodova koji dovode struju u ukrajinski energetski sustav.

Energoatom je na Telegramu objavio upozorenje da ruska vojska trenutno traži dobavljače goriva "za dizelske generatore, za koje se očekuje da će se uključiti nakon gašenja energetskih jedinica". Kažu da bi ovi generatori bili potrebni za opskrbu strujom rashladnih sustava za istrošeno nuklearno gorivo.

Dalje navode da su Rusi snimili svoje vlastito granatiranje na tom mjestu s ciljem dijeljenja snimke i okrivljavanja ukrajinskih snaga. BBC News nije uspio provjeriti ove tvrdnje. Posljednjih dana obje strane razmjenjuju optužbe da sprema "provokacija" u nuklearki.

"Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme sve potrebne mjere što je prije moguće za deokupaciju nuklearke Zaporižja jer je u pitanju nuklearna i radijacijska sigurnost cijelog čovječanstva", rekao je Energoatom.

Kopirati
Drag cursor here to close