Eksplozije

Masovni raketni napad na Ukrajinu; Nakon kamikaza dronova, doletjele su krstareće rakete

Ruski dronovi u srijedu navečer bili su usmjereni protiv ciljeva na jugu i istoku zemlje, objavila je ukrajinska južna protuzračna obrana.
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2022. u 08:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirene za zračnu uzbunu odjeknule su jutros diljem Ukrajine dok je Rusija ispalila više od 100 projektila u masovnom napadu koji je gađao glavni grad Kijev i nekoliko drugih većih gradova.

''Masovni zračni napad. Više od 100 projektila u nekoliko valova'', napisao je na Facebooku savjetnik predsjedničkog ureda Oleksiy Arestovych, dok je drugi savjetnik Mykhailo Podolyak izjavio da je više od 120 projektila ispaljeno na Ukrajinu.

Gradonačelnici glavnog grada Kijeva, drugog grada u Ukrajini Kharkiva i grada Lavova na zapadu zemlje izvijestili su da su ruski projektili prouzročili niz eksplozija, dok su se detonacije čule i u Žitomiru, Odesi i Dnjepropetrovsku, prema izvješćima lokalnih medija.

Brutalni napad uslijedio je nakon što je Kremlj odbacio ukrajinski mirovni plan, jer su i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i tajnik Kremlja za tisak Dmitrij Peskov inzistirali da Kijev prihvati rusko pripajanje četiri ukrajinske regije.

Današnji napadi u Kijevu izazvali su prizore koji podsjećaju na Drugi svjetski rat dok su tisuće ljudi odlazile u tunele metroa ispod grada u potrazi za skloništem.Ukrajinske zračne snage priopćile su da je Rusija prvo izvela napad 'kamikazama' bespilotnim letjelicama preko nakon čega su uslijedili napadi krstarećih projektila sa zračnih i pomorskih platformi.

Jutršnji masovni napad bio je posljednji u nizu ruskih napada usmjerenih na vitalnu infrastrukturu diljem Ukrajine.

Moskva je pokrenula takve napade na tjednoj bazi od listopada, uzrokujući nestanke struje i prekide u opskrbi vodom.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekhov rekao je da dužnosnici utvrđuju što je pogođeno i ima li žrtava, dok je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio na moguće nestanke struje i zamolio stanovnike da napune svoje telefone.

Kličko je dodao: ''Trenutno u Kijevu ima troje ranjenih, uključujući 14-godišnju djevojčicu. Svi su u bolnici.''

Restrikcije struje najavljene su u regijama Odesa i Dnjepropetrovsk, s ciljem smanjenja moguće štete na energetskoj infrastrukturi.

Ukrajinske vlasti u nekoliko regija rekle su da su neki dolazni ruski projektili presretnuti. Guverner pokrajine Mykolaiv u južnoj Ukrajini Vitaliy Kim rekao je da je pet projektila oboreno iznad Crnog mora, dok je vojno zapovjedništvo na sjeveru priopćilo da su dva oborena iznad regije Sumy, koja se nalazi na granici s Rusijom na sjeveroistoku zemlje.

Još uvijek nema izgleda za razgovore o okončanju rata.Zelenski snažno gura mirovni plan od 10 točaka koji predviđa da Rusija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i povuče sve svoje trupe.

No Moskva je to odbacila u srijedu, ponovivši da Kijev mora prihvatiti rusku okupaciju i pripajanje četiri regije - Luhansk i Donjeck na istoku, te Herson i Zaporizhzhia na jugu.

Kopirati
Drag cursor here to close