Obrambeno sredstvo

Ukrajina namjerava proizvesti milijun dronova tijekom 2024. godine

Riječ je o dijelu većeg plana obrane Ukrajine od Rusije, a povećana proizvodnja će biti fokusirana na FPV (first-person view) dronove namijenjene izviđanju i napadima.
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2023. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski dužnosnici su priopćili da namjeravaju povećati domaću proizvodnju dronova u 2024. godini.

Riječ je o dijelu većeg plana obrane Ukrajine od Rusije, a povećana proizvodnja će biti fokusirana na FPV (first-person view) dronove namijenjene izviđanju i napadima.

To je najavio ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin je to potvrdio putem društvenih mreža.

FPV dronovi

"U prosincu smo proizveli više od 50.000 FPV dronova. Osim toga, sljedeće godine ćemo proizvesti više od 10.000 dronova za napade srednjeg dometa i više od 1.000 dronova dugog dometa. Svi proizvodni kapaciteti su spremni.

Novih 10.000 dronova srednjeg dometa (nekoliko stotina kilometara) će napadati ruske snage te su dio ambicioznog plana da se "preplave" velikim brojem bespilotnih letjelica (UAV).

Ukrajina također planira proizvesti više od 1.000 dronova s dometom od 1.000 kilometara.

Kao što je Kamišin rekao, Ukrajina je u prosincu proizvela više od 50.000 FPV dronova, no da bi ispunila cilj o proizvodnji milion dronova u 2024. godini, proizvodnja mora biti povećana za više od 30 posto.

Napori zakasnili?

Međutim Kyiv Post piše da su napori za povećanje proizvodnje dronova "zakasnili" kada je riječ o snagama na frontu. Izazovi s kojim se ukrajinski vojnici suočavaju zbog nedostatka letjelica nekad rezultiraju situacijama opasnim po život.

Kampanja "The Army of Drones" je primila novčane donacije kojim se financirala nabavka desetina tisuća dronova, uključujući dronove kompanije DJI inače namijenjene potrošačima. Ove dronove su Ukrajini donirale različite organizacije, no to navodno više nije dovoljno u ratu koji eskalira.

"Najekonomičnije ukrajinsko oružje na bojnom polju, jeftini dronovi koji uništavaju rusko teško naoružanje milijunske vrijednosti, preplavljeno je sličnim letjelicama koje masovno kupuje i proizvodi Kremlj. Piloti dronova tvrde da se Kijev kontinuirano oslanja na dobrovoljne donacije i crowdsourcing, što mu neće omogućiti da zadrže liniju na nebu još dugo", navodi se u članku.

Kamišinova posvećenost proizvodnji više od milijun dronova specijalno za ukrajinske snage uzima u obzir to upozorenje te se ubrzano radi na implementaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close