Nakon izbora

Ukrajina kreće u nepoznato

Glumac židovskog podrijetla, Zelenski je u popularnoj tv seriji postao predsjednik glumeći učitelja povijesti snimljenog nakon što je snimka njegova bijesnog govora protiv korupcije postala viralna.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2019. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je u ponedjeljak uplovila u nepoznate političke vode pošto su konačni rezultati izbora pokazali da je komičar bez političkog iskustva i jasna plana razbio status quo i velikom pobjedom postao novi šef države, piše Hina.

Trijumf 41-godišnjeg Volodimira Zelenskog težak je udarac za aktualnog predsjednika Petra Porošenka koji je novi mandat pokušao izboriti predstavljajući se kao štit protiv ruske agresije i čuvar ukrajinskog identiteta.

Nakon 95 posto prebrojanih glasova Zelenskij je dobio 73 posto, a Porošenko manje od 25 posto glasova, objavila je središnja izborna komisija.

Glumac židovskog podrijetla, Zelenski je u popularnoj tv seriji postao predsjednik glumeći učitelja povijesti snimljenog nakon što je snimka njegova bijesnog govora protiv korupcije postala viralna.

Fikcija se pretočila u stvarnost i Zelenskij sada doista preuzima državu koja je na prvoj crti sukoba između Zapada i Rusije pošto je Moskva anektirala Krim i podržala prorusku pobunu na istoku Ukrajine.

Novi ukrajinski predsjednik u nedjelju je rekao da planira nastaviti pregovore s Rusijom koje podržavaju europske zemlje o zasad neimplementiranom mirovnom sporazumu te da će pokušati osloboditi 24 ukrajinskih mornara pritvorenih u Rusiji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je prošli tjedan potpisao dekret o ograničavanju izvoza ruskog ugljena, sirove nafte i naftnih proizvoda u Ukrajinu, istaknuo je da Moskva i Kijev sad imaju priliku poboljšati uništene gospodarske odnose, ali da ne gaji iluzije da će se to nužno i dogoditi.

"Iskrenost. Pragmatizam i odgovoran pristup", odgovorio je Medvedev na društvenim mrežama na pitanje što je potrebno za postizanje boljih odnosa između dviju država.

Zelenskij obećava zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i okončati rat u istočnoj regiji Donbasu te uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i poštovati uvjete MMF-a.

Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija pomno će pratiti njegove vanjskopolitičke objave te što će i kako učiniti da pokuša zaustaviti rat protiv proruskih separatista u kojem je dosad poginulo 13 tisuća ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Zelenskog i obećao podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk čestitao je ukrajinskom narodu na onom što je prozvao pokazateljem demokratskog sazrijevanja. Iako Zelenskij obećava ostanak Ukrajine na prozapadnom putu, manje je entuzijastičan od Porošenka o mogućem članstvu te države od 42 milijuna stanovnika u Europskoj uniji i NATO savezu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close