31 Abrams

Ukrajina hitno povukla američke Abramse s prve linije fronte

Bojno polje se od tada znatno promijenilo, posebice sveprisutnom uporabom ruskih bespilotnih letjelica.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2024. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je za sada na bojištu malo koristila američke tenkove Abrams M1A1, djelomično zato što su ruski napadi bespilotim letjelicama znatno otežavali njihovo djelovanje bez otkrivanja ili izloženosti napada, rekla su dva američka vojna dužnosnika za Associated Press.

SAD je pristao poslati 31 Abrams tenk u Ukrajinu u siječnju 2023. nakon agresivne višemjesečne kampanje Kijeva tvrdeći da su tenkovi, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, ključni za njegovu sposobnost da probije ruske linije, pie T-portal.

IZVOR: PROFIMEDIA / AUTOR: APFOOTAGE / ALAMY  / Abrams M1A1

Ali bojno polje se od tada znatno promijenilo, posebice sveprisutnom uporabom ruskih bespilotnih letjelica. To oružje otežalo je Ukrajini zaštitu tenkova nakon što ih ruski dronovi ili projektili brzo otkriju i progone.

Pet od ukupno 31 primljenog tenka već je izgubljeno u ruskim napadima.

Proliferacija bespilotnih letjelica na ukrajinskom bojištu znači da "nema otvorenog terena preko kojeg se možete samo voziti bez straha da ćete biti otkriveni", rekao je novinarima visoki dužnosnik obrane, piše AP.

Za sada su tenkovi pomaknuti s prve linije bojišnice, a SAD će raditi s Ukrajincima na novoj taktici kako ih najbolje iskoristiti, rekao je potpredsjednik Združenog stožera adm. Christopher Grady i još jedan dužnosnikkoji je potvrdio premještanje pod uvjetom da ostane anoniman. .

''Kada razmišljate o načinu na koji je borba evoluirala, masivni oklop u okruženju u kojem su bespilotni zračni sustavi sveprisutni može biti u opasnosti'', rekao je Grady za AP u ovotjednom intervjuu, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

'Radit ćemo s našim ukrajinskim partnerima, i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli iskoristiti, u takvom promijenjenom okruženju sada, gdje se sve odmah vidi.'

Kopirati
Drag cursor here to close