Istraga

Ukidanje imuniteta Kurzu

Tužiteljstvo je uputilo zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi mogla biti nastavljena istraga protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara zbog optužbi u vezi sa pronevjerama i mitom.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2021. u 11:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastian Kurz jučer je položio zakletvu kao zastupnik Parlamenta Austrije, a već Tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju traži od Parlamenta ukidanje njegovog zastupničkog imuniteta.

Tužiteljstvo je uputilo zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi mogla biti nastavljena istraga protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara zbog optužbi u vezi sa pronevjerama i mitom.

Iz zastupničkog kluba OVP-a, čiji je sada šef Kurz, poručeno je da će, ne samo podržati taj zahtjev, već da se raduju što je tako rano poslan.

 „Time će biti omogućeno da se brzo odbace sve optužbe protiv Kurza“, navode iz kluba zastupnika Narodne partije Austrije.

Odobrenje za nastavak istrage bit će vjerovatno dano na jednoj od narednih plenarnih sjednica Parlamenta, pošto Kurz u vrijeme za koje je optužen za kaznena djela nije bio zastupnik i ta djela nisu vezana za njegovo zastupničko djelovanje, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close