Nebojša Stefanović

''Ukidaju'' granicu, a što da mi to uradimo s Republikom Srpskom?

Kako kaže, ako bi se Srbija ponašala na isti način kao Albanija i Kosovo, to bi značilo da bi trebalo isto uraditi s Republikom Srpskom.
Vijesti / Svijet | 30. 12. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Biroa za koordinaciju službi sigurnosti i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je u nedjelju, nakon sjednice Biroa, da najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba na Kosovu.

Ministar je rekao da su ovakve najave u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnost UN i da narušavaju ne samo stabilnost dijela teritorija Srbije, već i stabilnost čitave regije.

''Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način, traži od Europe i svijeta da reaguju i spriječe dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavoj regiji Jugoistočne Europe", rekao je Stefanović, te upitao što bi sad mi trebai raditi.

Kako kaže, ako bi se Srbija ponašala na isti način, to bi značilo da bi trebalo isto uraditi s Republikom Srpskom, prenosi Al Jazeera Balkans.

''Onda se postavlja pitanje kako bi svijet reagirao. Možete li zamisliti da bi svi onda šutili. Dakle mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utječe ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši'', upozorio je Stefanović nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi sigurnosti, na kojoj je posebno razmatrana aktualna situacija na Kosovu i Metohiji.

Haradinaj: Granica prema Albaniji ne postoji

Kosovski premijer Ramush Haradinaj objavio je u subotu na svom Facebook profilu da ''od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji'', prenio je Zeri.

''Danas mi je bila čast sudjelovati u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih točaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a (integriranih graničnih prijelaza) i našeg zajedničkog europskog puta'', napisao je Haradinaj i dodao da će u ožujku Albanija i Kosovo ući u drugu fazu uklanjanja granice, ''na osnovu schengenskih principa''.

Njegovu izjavu komentirao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocijenio da će Albanci pokušati cijelu međunarodnu zajednicu dovesti do svršenog čina.

''Meni je jasno da će oni graditi svoj plan. Kada krajem ožujku budu izbrisali granice tada će ukinuti carine prema središnjoj Srbiji i reći da su spremni razgovarati, ali s drugačije pozicije, ujedinjenog Kosova i Albanije'', kazao je Vučić u izjavi novinarima.

Objasnio je da će Albanci nastaviti po fazama raditi i da se radi o nečemu na što je Beograd upozoravao ranije.

Na pitanje je li kontaktirao svjetske lidere u vezi ovih aktivnosti, Vučić je upitao direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića sjeća li se koliko je samo u poslednja dva-tri dana ukazivano na to.

''Kada god pozovete dobijete uvijek isti odgovor. Koga god dobijemo od velike zapadnoeurospke politike, ali i sveukupne zapadnjačke politike, i kažete koja će vaša reakcija biti odgovor je: '''baš smo iznenađeni, nismo vidjeli to posljednje na što nam ukazjujete. Hvala što ste nas obavijestili, reagirat ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima''. Poslije toga najčešće dobijete jedno veliko ništa'', rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close