Lideri EU-a usvojili Deklaraciju nade i jedinstva

Ujedinjeni u dobru i zlu

"Obvezujemo se da ćemo ostati ujedinjeni u dobru i zlu. Da ćemo pokazati solidarnost u trenucima potrebe, da ćemo stajati zajedno i govoriti jednim glasom", navodi se u Deklaraciji.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2019. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:BTA / Lideri EU-a usvojili Deklaraciju nade i jedinstva

Lideri EU 27 na summitu u Sibiuu usvojili su Deklaraciju posvećenu prioritetima EU-a u narednih pet godina i kojom se članice Unije obvezuju na jedinstvo, solidarnost, zaštitu europskih vrijednosti i građana i jaču ulogu Europe u svijetu. 

Lideri EU-a obavezuju se također da u narednom periodu "brane jednu Europu" i da neće biti mjesta za podjele protivne zajedničkom interesu. 

"Obvezujemo se da ćemo ostati ujedinjeni u dobru i zlu. Da ćemo pokazati solidarnost u trenucima potrebe, da ćemo stajati zajedno i  govoriti jednim glasom", navodi se u Deklaraciji. 

Lideri EU-a 27 obvezali su se i na traženje zajedničkih rješenja kao i zaštitu europskog načina života, demokracije i vladavine prava. 

"Nastavit ćemo da slušamo brige i nade svih Europljana, Uniju približavamo građanima i djelujemo odlučno i ambiciozno", jedna je od 10 točaka Deklaracije. 

Dokument govori i o podršci principu pravednosti u svim oblastima počev od tržišta rada, ekonomije, socijalnih pitanja, digitalne transformacije. 

"Nastavit ćemo da smanjujemo razlike među nama i uvijek ćemo pomagati najranjivijim Europljanima, stavljajući ljude ispred politike", navodi se u Deklaraciji. 

Čelnici EU-a su se obvezali i da će za svoje planove i akcije osigurati adekvatna sredstva kako bi se izborili s izazovima 21. stoljeća  i osigurali budućnost za generacije Europljana koje dolaze. Oni će, kako se navodi u tekstu Deklaracije, svojim politikama, ali i suradnjom s međunarodnim partnerima štiti svoje građane kao i da će biti odgovoran lider na globalnoj sceni u cilju očuvanja pravnog poretka, ali borbe protiv klimatskih promjena. 

"Unija je danas jača nego što je bila jučer i mi želimo da jačamo njenu snagu za sutra. To je obveza koju smo preuzeli za buduće generacije. To je duh Sibia i nove Unije od 27 članica, spremne da kao cjelina zakorači u budućnost", navedeno je u zaključku Deklaracije iz Sibia. 

Kopirati
Drag cursor here to close