Norveška

Uhićen ruski špijun koji se krio pod krinkom sveučilišnog znanstvenika iz Brazila

Čovjek, koji je radio kao znanstvenik na Univerzitetu Tromsoe, predstavljao se kao brazilski građanin, ali policija vjeruje da je njegov stvarni identitet ruski.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2022. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Norveška policija uhitila je u ponedjeljak sumnjivog ruskog špijuna u arktičkom gradu Tromsoe, javio je javni emiter programa NRK u utorak, pozivajući se na službu sigurnosti PST te nordijske zemlje.

Čovjek, koji je radio kao znanstvenik na Univerzitetu Tromsoe, predstavljao se kao brazilski građanin, ali policija vjeruje da je njegov stvarni identitet ruski, javio je NRK.

Taj čovjek ''predstavlja prijetnju našim temeljnim nacionalnim interesima i treba biti protjeran iz Norveške'', izjavio je zamjenik čelnika PST Hedvig Moe za NRK.

NATO članica Norveška graniči se s Rusijom na Arktiku i pojačala je sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu u ovoj godini.

PST vjeruje da je čovjek, koji boravi u Norveškoj od 2021., pokušao da se trajno nastani u zemlji pod lažnim identitom dok je tajno radio za rusku obavještajnu službu, javio je NRK.

PST nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close