Narod na ulicama

Ugušen vojni udar u Turskoj!

Vijesti / Svijet | 16. 07. 2016. u 00:28 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska obavještajna agencija MIT je objavila je u subotu oko 2.00 sata kako je vojni udar ugušen i kako se stanje normalizira, prenosi AFP, tu informaciju s terena je tijekom noći potvrdilo više izvora.

Kako javlja Anadolija, identificirana su 104 vojnika u Istanbulu koji su sudjelovali u vojnom udaru, a neki od njih već su tijekom noći uhićeni. 

Na čelu pobunjenika je bivši pravni savjetnik Glavnog stožera Oružanih snaga Turske, pukovnik Muharem Koše koji je noćas zato smijenjen, tvrdi turska novinska agencija Anadolija. 

Među vođama puča su još jedan pukovnik, jedan potpukovnik i jedan bojnik. Anadolija kaže da su neki od njih već uhićeni. 

Turski premijer Binali Yildirim rekao je kako se situacija uvelike nalazi pod kontrolom vladinih snaga. Ističe kako su udar pokušale izvesti pristaše turskog klerika Fetullaha Gulena, glavnog Erdoganovog rivala koji živi u SAD-u.

Agencije javljaju da se tisuće ljudi okupilo na ulicama većih turskih gradova kako bi izrazili podršku predsjedniku Erdoganu, a nekoliko stotina njih okupilo se u zračnoj luci u Ankari kako bi ga dočekali.

U sukobima vojske i policije poginulo je najmanje 17 policajaca, a vojni dužnosnici su ranije tijekom večeri objavili da je poginulo ''nekoliko vojnika''.

Stanje se tijekom noći normaliziralo, a oko 1.45 sati državna televizija TRT ponovno je počela emitirati svoj program.

Kopirati
Drag cursor here to close