'Digitalni novčanik'

U zatvoru zbog milijunske prevare, ne da tužiteljima šifru za bitcoine

Prevarant je osuđen na više od dvije godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da "rudari" bitcoine.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2021. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U njegovom "digitalnom novčaniku" nalazi se više od 1.700 bitcoina, čija je trenutna vrijednost 39.000 dolara "po komadu"...

Naime, njemački tužitelji su od jednog prevaranta zaplijenilii bitcoine vrijedne više od 50 milijuna eura, ali su se odmah našli u problemu, pošto nisu mogli da "otključaju" novac.

Tužitelj, u bavarskom gradu Kemptenu, Sebastijan Murer je potvrdio slučaj čovjeka koji je osuđen zbog prevare i koji sve vrijeme boravka u zatvoru policiji ne želi da kaže lozinku za pristup "digitalnom novčaniku" u kome se nalazi više od 1.700 bitcoina.

Prevarant je osuđen na više od dvije godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da "rudari" bitcoine, javlja Reters.

Bitcoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Šifra se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitcoinima. Ako se šifra izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant "strpan" iza rešetaka, njegova zaliha bitcoina vrijedila je tek mali djelić trenutne vrijednosti te kriptovalute, prenosi Sputnik.

Cijena bitcoina je porasla tijekom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u siječnju, ali su se vlasti ipak osigurale da muškarac ne može da pristupi tom trenutno izuzetno velikom iznosu novca.

Kopirati
Drag cursor here to close