Zaraćene strane

U zadnji trenutak: U Južnom Sudanu potpisan mirovni sporazum

Južnosudanski mirovni promatrač pohvalio je zaraćene strane zbog potpisivanja finalnog mirovnog sporazuma u glavnom gradu Sudana
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2018. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir i glavni opozicioni dužnosnik Riek Machar iz Sudanskog narodnog pokreta za oslobođenje - u opoziciji (SPLA-IO) potpisali su, zajedno sa ostalim opozicijskim grupama, mirovni sporazum u čijem je postizanju posredovao sudanski predsjednik Omar Al-Bashira. 

Južnosudanski mirovni promatrač pohvalio je zaraćene strane zbog potpisivanja finalnog mirovnog sporazuma u glavnom gradu Sudana, Khartoumu i pozvao na predanost u provedbi sporazuma čiji je pokrovitelj istočnoafrički blok IGAD. 

Zajedničko nadzorno i evaluacijsko povjerenstvo (JMEC) pozdravilo je u priopćenju objavljenom u Jubi potpisivanje sporazuma između suprotstavljenih strana. Mirovni promatrači su također pozvali sve potpisnike da se obavežu na iskrenu i učinkovitu provedbu sporazuma. 

Khartoumski mirovni sporazum smatra se posljednjom prilikom da se donese mir u Južnom Sudanu i okonča krvavi sukob i proces iseljavanja koji traje više od četiri godine.
 
Južni Sudan, koji je jedna od najmlađih država svijeta, potonuo je u građanski rat krajem 2013. godine, a sukob je stvorio jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u svijetu. UN procjenjuje da je oko 4 milijuna stanovnika Južnog Sudana raseljeno interno i eksterno, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close