HIMARS

Ukrajinci počeli koristiti moćno oružje koje bi moglo preokrenuti tijek rata

Riječ je o vrlo moćnom i preciznom oružju s kojim se u malo vremena može uspostaviti paritet brojnim i ubojitim ruskim topovima pa ne čudi što je dolazak HIMARS-a u Ukrajinu izazvao salve oduševljenja.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2022. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je snimku na kojoj se vidi kako ukrajinski vojnici prvi put koriste američki raketni sustav dugog dometa HIMARS, za koji se Kijev nada da bi mogao preokrenuti tijek ruske invazije, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o vrlo moćnom i preciznom oružju s kojim se u malo vremena može uspostaviti paritet brojnim i ubojitim ruskim topovima pa ne čudi što je dolazak HIMARS-a u Ukrajinu izazvao salve oduševljenja. 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov potvrdio je u četvrtak da je oružje stiglo, a jučer je vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni objavio snimku na kojoj se vidi kako lanser ispaljuje rakete noću, vjerojatno negdje u ili blizu Donbasa. Reznikov je napisao: “Hvala Ameriko, ovo će biti vruće ljeto za ruske okupatore!"

Jutros se pak pojavila i snimka iz Izjuma koja pokazuje posljedice jučerašnjeg ukrajinskog napada HIMARS-om.

Rusi na Telegramu navode da ima mrtvih i ranjenih, a zapadni izvori tvrde kako su rakete pogodile zgradu škole u Izjumu koju Rusi koriste kao vojnu bazu.

Na snimkama se ispred zgrade vide parkirana vojna vozila i terenci sa oznakama "Z". 

Ukrajinski mediji pišu kako su Rusi postavili zapovjedno mjesto u zgradi škole na okupiranom području, no da u objektu nema nikoga osim okupatora, pa „topnicima nije ništa stajalo na putu da ispale rakete na gnijezdo dobro opremljenih elitnih neprijateljskih jedinica“.

Dosadašnja premoć Rusije u teškom topništvu bila je odlučujući faktor u Donbasu, a novi ukrajinski arsenal HIMARS-a mogao bi otupiti tu premoć. U ukupnoj bilanci ukrajinskog sukoba upravo je rusko topništvo, a ne zrakoplovi ili drugi projektili, izazvalo većinu ubojitih razaranja.

Amerikanci su Volodimiru Zelenskome obećali HIMARS-e još početkom lipnja, a u prvoj su tranši poslali četiri sustava. Obuka ukrajinskih vojnika odvijala se u susjedstvu Ukrajine i bila je vrlo brza.   

"Ova početna tranša pomoći će Ukrajincima da se upoznaju sa sustavom i pružit će nam informacije o tome kako koriste sustav i koliko je učinkovit na bojnom polju. Ovisno o tome, u konzultaciji s Ukrajincima, donijet ćemo odluke o dodatnim pošiljkama - izjavio je dužnosnik američkog Ministarstva obrane novinarima prije deset dana. No, istog dana kada su prva četiri HIMARS-a stigla u Ukrajinu, Bijela kuća je Kijevu obećala još četiri lansera kao dio novog paketa oružja vrijednog 450 milijuna dolara.

Američka vojska posjeduje oko 400 HIMARS-a, a Lockheed Martin svake godine izrađuje oko 30 novih lansera tako da bi SAD mogle poslati puno više HIMARS-a u Ukrajinu bez značajnog degradiranja vlastite protubaterijske vojne sposobnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Domet HIMARS-a ovisi o vrsti streljiva koju upotrebljava. Topničke rakete najvećeg dometa koje su trenutno dostupne za ove sustave su precizno vođene rakete M30 (bojeva glava s podstreljivom, višestrukim eksplozivnim punjenjem) i M31 (jednostruka bojeva glava), koje su vođene GPS/INS sustavom i mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 70 kilometara. Mnogo veće rakete ATACMS mogu djelovati na 300 kilometara i gađati ciljeve u Rusiji, no prema navodima SAD-a one nisu dostavljene Ukrajincima.

Kopirati
Drag cursor here to close