Na putu prema ...

U Turskoj uhićen bh. državljanin koji je krenuo prema Siriji

Vijesti / Svijet | 11. 01. 2016. u 08:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkoj suradnji Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u Turskoj i Crnoj Gori, na području Turske uhićen je državljanin BiH u pokušaju da ode u Siriju i pridruži se strukturama tzv. ISIL-a.

Tužitelj iz Odjela za terorizam Tužiteljstva BiH, nakon provođenja osumnjičenog, izvršio je saslušanje osumnjičenog te će naknadno donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pri pokušaju odlaska u Siriju, na području Republike Turske, uhićen je Senad Koštac, rođen 20.11.1993. godine iz Velike Kladuše. Navedeni je uhićen nakon što je osmislio plan i prikupio sredstva te se zaputio u pravcu Sirije, kako bi se priključio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane UN-a proglašene terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je iz BiH otputovao u Podgoricu, te nakon toga zrakoplovom u pravcu Turske, gdje je uhićen.

U koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija, osumnjičeni je vraćen iz Turske u Crnu Goru, te je na graničnom prijelazu sa BiH, predan policijskim službenicima BiH i priveden u Tužiteljstvo BiH, gdje je ispitan.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom da je počinio kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b Kaznenog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, sudjelovanje državljana BiH u oružanim sukobima u inozemstvu od lipnja 2014. godine je službeno kazneno djelo kažnjivo do deset godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close