Sustav pod pritiskom

U Srbiji broj novooboljelih ne pada ispod 5000

Zdravstvene vlasti prijavile su danas 5226 novih slučajeva covida-19 od testiranih 17.530 uzoraka, što je pokazuje da je, kao i prethodnih dana, više od 30 posto pozitivnih.
Vijesti / Svijet | 25. 03. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija, unatoč ograničenjima i djelomičnom zatvaranju,već danima ne uspijeva obuzdati širenje koronavirusa, o čemu u četvrtak svjedoče podaci o 36 umrlih te ponovno više od 5000 novozaraženih, uz dodatni pritisak na covid odjele koji su iznad razine od 90 posto raspoloživih kapaciteta.

Zdravstvene vlasti prijavile su danas 5226 novih slučajeva covida-19 od testiranih 17.530 uzoraka, što je pokazuje da je, kao i prethodnih dana, više od 30 posto pozitivnih.

Na bolničkom liječenju danas je 6577 pacijenata, a 242 su na respiratorima, dok liječnici tvrde da više od 75 posto zaraza nosi znatno opasnija britanska varijanta koronavirusa.

Krizni stožer smatra da je besmisleno i razmišljati o ublažavanju mjera, na čemu inzistiraju ugostitelji i brojne druge djelatnosti pogođene zatvaranjem ili propisanim ograničenjima.

"Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom ne možemo govoriti o popuštanju mjera, bilo bi besmisleno", poručio je danas član Kriznog stožera, imunolog Srđa Janković i podsjetio na zahtjeve medicinskog dijela stožera da mjere budu još oštrije, uz potpuno dvotjedno zaključavanje.

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve postojeće mjere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih nastavlja rasti, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sustav pa se na bolničko liječenje primaju samo najteži pacijenti.

On rekao kako ne može "dovoljno snažno naglasiti" koliko je situacija ozbiljna, naglašavajući da su trijažni centri preopterećeni jer su kliničke slike teže i takvih pacijenata je sve više.

Janković je ukazao na sve veću prisutnost britanske varijante koronavirusa, upozoravajući da je "zaraznija i agresivnija".

Od početka epidemije u Srbiji je dosad registrirano 571.895 zaraženih covidom 19, a službeno je prijavljeno 5.075 umrlih od posljedica infekcije.

Usporedbe radi, u srijedu je potvrđeno 5297 novih slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju bilo je 6349 pacijenata, a na respiratorima 243, dok ih je u utorak bilo 6178, a 238 na 24-satnoj intenzivnoj njezi.

Krizni stožer u srijedu, unatoč očekivanjima, nije značajnije pooštrio epidemiološke mjere, a nova sjednica mogla bi biti održana u petak, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close