Rusija

U rudniku zlata zarobljeno 13 rudara

Trinaest rudara zarobljeno je u rudniku zlata u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2024. u 08:31 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trinaest rudara zarobljeno je u rudniku zlata u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije nakon obrušavanja stijene, priopćilo je u utorak rusko Ministarstvo za izvanredne situacije, javlja agencija Aladolija.

Vlada Amurske oblasti proglasila je izvanredno stanje kako bi mobilizirala sve raspoložive resurse za spašavanje rudara iz rudnika Pioneer u okrugu Zeya.

Prema preliminarnim informacijama, ljudi se nalaze na dubini između 100 i 150 metara.

Nije uspostavljena komunikacija s njima.

Svi rudari su navodno iz drugih ruskih regija.

''Tim od 25 spasilaca radi na licu mjesta, a helikopter Mi-8 je stacioniran u blizini rudnika u slučaju potrebe“, priopćeno je iz ministarstva.

Ruski rudnici zlata

Rusija je bogata zlatnim rudnicima koji se prostiru širom zemlje, posebno u Sibiru i na Dalekom istoku. Rad u tim rudnicima može biti izuzetno opasan zbog različitih faktora, kao što su dubina rudnika, ekstremne temperature, loša ventilacija, kao i rizici od urušavanja tunela i eksplozija plina.

Ovi izazovi često dovode do nesreća i ozbiljnih ozljeda ili čak smrtnih slučajeva među rudarima. Stoga, rad u ruskim rudnicima zlata zahtijeva stroge sigurnosne protokole i opremu kako bi se minimizirali rizici za zaposlene.

Iako su sigurnosni protokoli prisutni u ruskim rudnicima zlata, njihova efikasnost može varirati između različitih rudnika i kompanija. Postoje propisi i standardi koje je potrebno poštovati radi zaštite rudara, ali se pridržavanje tih protokola može razlikovati.

U mnogim slučajevima, rudari su svjesni rizika povezanih s njihovim poslom i pridržavaju se propisanih procedura kako bi zaštitili svoju sigurnost.

Međutim, postoje i situacije u kojima se pravila ne poštuju iz različitih razloga, uključujući nedostatak resursa, nedovoljnu obuku ili nepoštovanje standarda sigurnosti od strane kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close