Uz slabe kontrole

U 'obećanoj' zemlji stariji vozači češći krivci za prometne nesreće

Stariji vozači natprosječno često i smrtno stradavaju u prometnim nesrećama. Trećina poginulih u prometu prošle godine je bilo starije od 65 godina.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2023. u 15:48 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stariji vozači u Njemačkoj mnogo su češće krivci kod prometnih nesreća u kojima ima ozlijeđenih ili poginulih, priopćio je u ponedjeljak Savezni statistički ured u Wiesbadenu, no službena politika i dalje odbija zdravstvene kontrole starijih vozača kakve postoje u dijelu europskih zemalja, prenosi Hina.

''Prošle godine su vozači stariji od 65 godina bili krivci u 69 posto nesreća u kojima su sami sudjelovali i u kojima je bilo ozlijeđenih ili poginulih'', proizlazi iz statistika koje je objavio Savezni statistički ured u Wiesbadenu. Kod vozača koji su stariji od 75 godina je sa 77 posto taj udio još veći.

Trećina poginulih u prometu stariji od 65 godina

Stariji vozači natprosječno često i smrtno stradavaju u prometnim nesrećama. Trećina poginulih u prometu prošle godine je bilo starije od 65 godina.

Stariji vozači uzrokuju nesreće zbog oduzimanja prednosti, skretanja, vožnje unatrag ili izlaska iz garaže, a rjeđe zbog prebrze vožnje, nedostatnog razmaka ili vožnje pod utjecajem alkohola, kao što je to slučaj kod mlađih vozača.

Ukupno su međutim stariji vozači rjeđe sudionici prometnih nesreća proporcionalno udjelu u stanovništvu, što statističari povezuju s činjenicom da stariji građani rjeđe koriste automobil između ostalog i zbog toga što ne odlaze na posao.

Usprkos ovim podacima, njemački ministar prometa Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP) odbija uvođenje obavezne kontrole ili samoprocjene za starije vozače.

Uvjeti produljenja vozačke dozvole za starije od 70

''To bi samo uzrokovalo dodatnu nepotrebnu birokraciju'', rekao je Wissing u ponedjeljak za javni servis WDR.

Ministri prometa Europske unije sastaju se danas kako bi između ostalog razmatrali uvjete produljenja vozačke dozvole za starije od 70, a koji bi uključivali i zdravstvene kontrole.

Njemačka već godinama odbija uvođenje ovakvih kontrola, koje postoje u dobrom dijelu europskih zemalja, a analitičari procjenjuju da se niti jedna vlada do sada nije htjela restriktivnim mjerama zamjerati starijim biračima u zemlji gdje je automobil važan statusni simbol i u poznijoj dobi.

Kopirati
Drag cursor here to close