Problemi

Sve više krivotvorenih potvrda o cijepljenju

Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za cijepljenje porasti potražnja za krivotvnorenim potvrdama o cijepljenju
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2021. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ured za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja krivotvorenih potvrda o cijepljenju protiv virusa korona i na sigurnosne nedostatke tih dokumenata.

Potpuno cijepljenje osobe već nekoliko tjedana olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane, piše Srna.

''U Njemačkoj su se pojavile krivotvorene potvrde o cijepljenju, a samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetina slučajeva'', priopćeno je iz ovog ureda.

Strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su cijepljenje.

''Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za cijepljenje porasti potražnja za krivotvnorenim potvrdama o cijepljenju'', navodi se u priopćenju.

Državno tužiteljstvo u Munchenu je da se preko raznih internet platformi, poput Telegrama, mogu relativno lako nabaviti ove potvrde.

''Cijene potvrda o cijepljenju protiv virusa korona kreću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u eurima'', navode iz tužiteljstva.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegram preko kojih se traže i nude krivotvirene potvrde višestruko se povećao posljednjih tjedana.

Glasnogovornik državnog tužiteljstva pojašnjava da je krivotvorenje kompletnih knjižica o cijepljenju ili potvrda relativno lako.

Posao krivtvoriteljima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o cijepljenju šire preko društvenih mreža i time otkrivaju serijske brojeve cjepiv koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima.

Kopirati
Drag cursor here to close