Nevrijeme u Europi

U Nizozemskoj prva velika snježna oluja u 10 godina

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali 'Darcy'.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemsku je u nedjelju zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i cestovni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Europe.

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali 'Darcy'.

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću".

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama "službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji".

''Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u siječnju 2010.'', kažu meteorolozi.

Foto:Epa / U Nizozemskoj prva velika snježna oluja u 10 godina

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod ništice.

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo promet vlakova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 prometne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperatura.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometovanja cestama, željeznicom i zrakom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close