Voda, hrana, lijekovi

U Gazu ušlo deset kamiona i liječnici

Prije sadašnjeg sukoba u Pojas Gaze stizalo je oko 450 kamiona s humanitarnom pomoći dnevno. Većina od 2,3 milijuna njezinih stanovnika već tada je ovisila o pomoći.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2023. u 12:44 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnički tim i deset kamiona s humanitarnom pomoći ušli su u petak u Pojas Gaze preko prijelaza Rafah s Egiptom, noseći vodu, hranu i lijekove, rekao je palestinski granični dužnosnik za Reuters - prenijela je Hina.

''Ovog petka ujutro ušla je skupina od deset stranih liječnika te deset kamiona koji su ušli u Pojas Gaze preko kopnenog prijelaza Rafah, noseći vodu, hranu i lijekove, što znači da je od početka rata ušlo samo 84 kamiona", rekao je dužnosnik.

Prije sadašnjeg sukoba u Pojas Gaze stizalo je oko 450 kamiona s humanitarnom pomoći dnevno. Većina od 2,3 milijuna njezinih stanovnika već tada je ovisila o pomoći.

Vode se detaljni pregovori s Izraelom u pokušaju da se osigura više humanitarnih prijelaza u palestinsku enklavu pod izraelskom opsadom, rekla je novinarima u Ženevi Lynn Hastings, UN-ova humanitarna koordinatorica za okupirano palestinsko područje.

Izrael izvodi neumoljive zračne napade u kojima su ubijene tisuće ljudi, kao odgovor na prekogranični napad Hamasovih naoružanih ljudi na jug Izraela 7. listopada.

"Uz tehnička i sigurnosna pitanja, postoje i politička pitanja", rekla je Hastings. "I postoji određena količina pritiska na izraelsku vladu u smislu njezine unutarnje politike".

Još uvijek nema dogovora o dopremi goriva u Gazu, a UN-ova agencija za palestinske izbjeglice rekla je da su zbog nedostatka goriva ugrožene tamošnje humanitarne operacije spašavanja života.

Dužnosnici se također bore s pitanjem kako će raspodijeliti oskudnu pomoć.

''Svjesni smo da ima 1000 pacijenata koji trebaju dijalizu i više od 100 djece i beba u inkubatorima, stoga dajemo sve od sebe da pokušamo napraviti prioritete u skladu s najvećim potrebama'', rekla je Hastings.

 

Kopirati
Drag cursor here to close