Recep Tayyip Erdogan

Tursko povjerenstvo idućeg tjedna raspravlja o kandidaturi Švedske za NATO

Turska je podržala kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u u travnju, ali je, zajedno s Mađarskom, ostavila Švedsku na čekanju.
Vijesti / Svijet | 22. 12. 2023. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za vanjske poslove turskog parlamenta ponovno će u utorak razmotriti kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u što je prvi korak nužan za ratifikaciju, objavljeno je na mrežnim stranicama turskog parlamenta.

Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. No članica NATO-a Turska izrazila je prigovore tomu zbog navodne zaštite koju Švedska i Finska pružaju skupinama koje Ankara smatra terorističkima. Turska je podržala kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u u travnju, ali je, zajedno s Mađarskom, ostavila Švedsku na čekanju, piše Hina.

Procedura odobrenja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podnio je parlamentu prijedlog zakona za ratifikaciju kandidature Švedske za članstvo u NATO-u u listopadu, a parlamentarno povjerenstvo za vanjske poslove počelo je o njemu raspravljati 16. studenog, ali je odgodilo daljnju raspravu.

Za ratifikaciju prijedlog zakona treba odobriti povjerenstvo za vanjske poslove nakon čega o njemu glasa parlament. Naposljetku bi predsjednik Erdogan trebao potpisati ratifikaciju kao zakon, čime bi se proces okončao.

Prigovori

Erdogan je u utorak rekao da su švedska kandidatura za članstvo u NATO-u i prodaja američkih mlažnjaka F-16 Turskoj "povezani" te da je predsjednik SAD-a Joe Biden obećao da će od Kongresa osigurati prodaju F-16 Turskoj u slučaju ratifikacije švedskog članstva.

Turska je u listopadu 2021. zatražila kupnju 40 mlažnjaka F-16 i 79 kompleta za modernizaciju postojećih zrakoplova. Bidenova administracija podupire prodaju vrijednu 20 milijardi dolara, ali u Kongresu je bilo prigovora zbog toga što je Turska odgodila ulazak Švedske u NATO te u vezi ljudskih prava u Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close