Odluka ministarstva

Turska: Maska obavezna svugdje, osim kod kuće, a odgađa se i otvaranje škola

U ponedjeljak je Turska prijavila 1.703 novozaražene osobe, što je najveći broj od sredine svibnja.
Vijesti / Svijet | 08. 09. 2020. u 20:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je učinila obaveznim nošenje maski na svim lokacijama, osim u vlastitim kućama, nakon naglog porasta velikog broja zaraženih koronavirusom.

Priopćenje ministarstva unutarnjih poslova poslano u 81 pokrajinu zemlje u utorak navodi da su "građani dužni nositi maske bez izuzetka, na svim mjestima", isključujući samo vlastite domove.

Prije je nošenje maski bilo obavezno u većini javnih prostora, u trgovinama i u javnom prijevozu, ali ne i na radnim mjestima, javlja AP.

U ponedjeljak je Turska prijavila 1.703 novozaražene osobe, što je najveći broj od sredine svibnja.

Prošli tjedan Turska je zabranila društvena okupljanja poput zabava, svadbi i drugih vrsta proslava. Parovi koji se žele vjenčati moraju ceremoniju ograničiti na sat vremena.

Odgađa se otvaranje škola

Turska je u utorak objavila revidirane planove za otvaranje škola po kojima će se u klupe vratiti samo prvašići i to dva dana u tjednu.

Smrtnost od koronavirusa najviša je od sredine svibnja kada je u zemlji uvedena karantena.

Vlada je objavila da je ne misli ponovno uvoditi, ali je apelirala na Turke da se drže fizičkog razmaka i higijenskih mjera te da nose maske koje su postale obavezne.

Ministar obrazovanja Ziya Selcuk prošli je mjesec objavio da će se škole, zatvorene od svibnja, početi otvarati 21. rujna. U utorak je, međutim, izjavio da će u klupe samo predškolska djeca i učenici prvog razreda, a ostali s obzirom na procjenu stanja u iduća tri tjedna.

"Zauzimamo se za kontrolirano i postupno otvaranje", rekao je ministar u priopćenju. Nastava će se odvijati kombinirano, na daljinu i licem u lice.

Prvašići će "u tjednu prilagodbe" ići samo jedan dan u školu, a nakon toga dva dana. Roditelji koji svoju djecu ne žele slati u školu mogu tražiti da im djeca ostanu u online režimu nastave, rekao je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close