IMECE

Turska lansirala prvi nacionalni satelit za promatranje Zemlje

Turska je dosad u orbitu poslala i nekoliko komunikacijskih satelita
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2023. u 10:49 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za promatranje Zemlje, nazvan IMECE, javlja Anadolija.

Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutro iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ovim lansiranjem će Turska prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

IMECE-ova orbita će biti podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima obrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, te poljoprivrede i šumarstva.

Tijekom misije od pet godina, satelit IMECE će snimati slike iz cijelog svijeta.

Erdogan: Turska proizvodi, izvozi i šalje ključne tehnologije u svemir

Ovom se prilikom oglasio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji je u video poruci rekao kako je ovo najnapredniji turski satelit za promatranje Zemlje u smislu rezolucije slike, brzine komunikacije i manevriranja.

"Turska je razvila ključne tehnologije satelita IMECE, uključujući kompjuter letenja i komunikacijske sustave. Turska je samostalno izvršila dizajn, proizvodnju, montažu, integraciju i testiranje satelita za promatranje IMECE. Ovaj satelit ima mogućnost snimanja u visokoj rezoluciji s područja cijelog svijeta putem svoje elektro-optičke kamere", rekao je Erdogan te dodao:

"Mi trenutno proizvodimo, izvozimo, pa čak i šaljemo ključne tehnologije u svemir."

Kako je rekao, Turska je dosad u orbitu poslala i nekoliko komunikacijskih satelita.

"Od osam komunikacijskih satelita koje smo poslali u orbitu, tri su uspješno okončala misiju. Ostalih pet komunikacijskih satelita aktivno služe našoj zemlji", rekao je Erdogan.

Napomenuo je da Turska pridaje poseban značaj razvoju tehnologija.

"Turska već ubire plodove nacionalnog tehnološkog napretka, a cilj je da se popne u sami vrh globalne tehnološke lige", kazao je turski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close