Bacio ''selfie'' sa Zaevim

Tsipras u povijesnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

Sjevernomakedonski premijer izuzetno srdačno je dočekao grčkog čelnika, i čak je napravio selfie s Tsiprasom dok je njegova vlada bila u pozadini pozirajući kamerama, prenosi MIA.
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2019. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Tsipras u povijesnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

Grčki premijer Alexis Tsipras u utorak je doputovao u  Skopje u povjesnu posjetu, koja dodatno otopljava odnose između njegove zemlje i susjedne Sjeverne Makedonije.

Bacili i 'selfie'

Tsiprasa je dočekala na aerodromu u Skopju ministrica obrane Radmila Sekerinska, nakon čega je krenuo u sjedište vlade u Skopju na razgovore sa svojim ljevičarskim kolegom Zoranom Zaevim.

Sjevernomakedonski premijer izuzetno srdačno je dočekao grčkog čelnika, i ak je napravio selfie s Tsiprasom dok je njegova vlada bila u pozadini pozirajući kamerama, prenosi MIA.

Zaev je uveo Tsiprasa u svoj ured i pokazao mu je fotografije svog sina i razne uspomene.

Tsipras je prvi grčki premijer u posjeti susjednoj zemlji otkako je Makedonija uspostavljena kao savezna jugoslovenska republika u 1945. i potom kao nezavisna zemlja u 1991.

Video: Tsipras u povijesnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

On je doputovao u Skopje manje od dva mjeseca nakon što je Makedonija pristala preimenovati u Sjevernu Makedoniju 12. veljače, okončavajući višegodišnji diplomatski spor.

Grčka tvrdi da je Makedonija naziv njene drevne sjeverne pokrajine i dio je njenog naslijeđa, ali je ipak pristala da dopusti susjednoj zemlji da koristi to ime s geografskom odrednicom.

28 godina dug spor

Postizanjem sporazuma, Tsipras i Zaev okončali su 28-godišnji spor oko naziva Makedonija koji je doveo do grčke blokade makedonskog članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući i NATO.

Dvojica čelnika postigla su sporazum unatoč žestokom protivljenju nacionalista s obje strane, koji smatraju da su njihove zemlje dale previše ustupaka. 

U intervjuu za sjevernomakedonsku novinsku agenciju MIA objavljenom u ponedjeljak, Tsipras je izjavio da sporazum ima značajnu političku vrijednost.

Kazao je da je sada na njemu i Zaevu da pokažu da njihovi narodi "samo mogu imati koristi od puta koji su sada otvorili".

Tsipras je stigao u pratnji velike poslovne delegacije, i dvije strane trebale bi potpisati nekoliko sporazuma o suradnji, uključujući i onaj o vojnoj obuci.

Između ostalog, Grčka će preuzeti nadležnost nad kontrolom i zaštitom zračnog prostora Sjeverne Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close