Neredi u Americi

Trumpove pristalice upale u Kongres, Mike Pence evakuiran, upucana jedna osoba

Trumpove pristalice su organizirale prosvjede dok se radilo na utvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. studenog 2020.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2021. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je organizirala miting podrške u Washingtonu, probila se kroz policijske barikade i ušla u zgradu Kapitola u kojoj se nalazi Kongres, javlja Anadolija.

Foto:Twitter / Trumpove pristalice upale u Kongres

Trumpove pristalice su organizirale prosvjede dok se radilo na utvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. studenog 2020.

Grupa prosvjednika uspjela je proći policijske barikade i ući u zgradu Kapitola, zbog čega je policija intervenirala suzavcem.

U sukobu vatrenim oružjem upucana je jedna žena koja se nalazi u kritičnom stanju, prenosi CNN.

Senat koji je razmatrao žalbu na izborne rezultate u Arizoni pauzirao je zasjedanje zbog događanja izvan zgrade.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence koji je vodio zasjedanje o Elektorskom koledžu iz sigurnosnih razloga je evakuiran iz zgrade.

Foto:Twitter / Trumpove pristalice upale u Kongres

Video snimke na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu.

“Washington Post“ izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Kapitol evakuirane zbog napetosti.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova, samo nekoliko minuta prije nego što su izaslanici trebali sastati na rijetkoj zajedničkoj sjednici.

Prema izvještaču “CNN-a“ zgrada Kapitola je zaključana.

Foto:Twitter / Trumpove pristalice upale u Kongres

Nakon sastanka, pro forme, bit će proglašen novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a to je Joe Biden, koji je pobijedio na izborima održanim 3. studenog prošle godine. Istina sastanak bi mogao potrajati, jer su neki republikanci u Zastupničkom domu i Senatu iznijeli prigovore.

Pence je u pismu Kongresu rekao da ne može tvrditi da “jednostrani autoritet“ donosi odluku o sljedećem američkom vrhovnom zapovijedniku, ali je obećao da će saslušati prigovore parlamentaraca.

Pismo je distribuirano nekoliko minuta nakon što je Trump pristalicama na skupu u blizini National Malla rekao da će biti “vrlo razočaran“ ako do sada odani potpredsjednik ne bude poslušao njegove zahtjeve.

Trump je pozvao pristalice da poštuju zakon i ostanu mirni tijekom nereda koji su doveli do zatvaranja Kapitola i pauze u zasjedanju Senata.

Foto:Twitter / Trumpove pristalice upale u Kongres,

Gradonačelnik Washingtona proglasio policijski sat od 18 sati po lokalnom vremenu u jeku nereda Trumpovih pristalica. 

Kopirati
Drag cursor here to close