Rigorozan prijedlog

Trumpova administracija rješavat će se migranata koji koriste socijalnu pomoć

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je da će otežati dolazak ili boravak u SAD-u strancima koji su primali ili će vjerojatno podnijeti zahtjev za nekim oblikom socijalne pomoći
Vijesti / Svijet | 23. 09. 2018. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predloženim mjerama koje je izradilo ministarstvo domovinske sigurnosti povećale bi se ovlasti imigracijskih službenika da uskrate vize ili dozvolu trajnog boravka imigrantima ako su primali razne oblike socijalne pomoći na koje imaju zakonsko pravo, prenosi HRT.

Američki imigracijski zakoni odavno imaju odredbu da se dozvola stalnog boravka može uskratiti osobama koje imaju velike izglede postati teret za proračun, no propisi su nejasno definirali taj status kao osobe koja je primarno ovisna o proračunskim sredstvima.

Novi prijedlog puno je rigorozniji od dosadašnjih preporuka za postupanje po kojima se nije smjelo uzimati u obzir negotovinske povlastice osobama koje su na socijalnoj pomoći.

"Temeljem saveznog zakona koji je odavno na snazi oni koji žele useliti u SAD moraju dokazati da se mogu sami financijski izdržavati" kazala je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen dodajući da će se tako zaštititi američki porezni obveznici od nepotrebnih troškova.

Ako stranac bude primao neki ili više oblika socijalne pomoći to će se po njega negativno odraziti kada bude tražio vizu ili dozvolu stalnog boravka.

Ukoliko se procijeni da imigrant ne smije ući u SAD zbog tih razloga morat će položiti jamstvo ne manje od 10.000 dolara da mu se ipak odobri ulazak u zemlju.

Predloženu mjeru ne mora odobriti Kongres i ona bi mogla stupiti na snagu već za par mjeseci i pogoditi oko 400 tisuća imigranata godišnje koji dobiju dozvolu stalnog boravka a već su u SAD-u te stotine tisuća onih koji žive u inozemstvu i podnose zahtjev za stalnim boravkom.

Kritičari novih mjera kažu kako bi one mogle dovesti do pogoršanja zdravlja migranata koji bi izbjegavali koristiti zdravstvenu zaštitu za siromašne i markice za hranu u strahu da će ostati bez izgleda za legaliziranje statusa.

Kopirati
Drag cursor here to close