Prekipjelo je

Trump šalje pojačanja protiv "pljačke i anarhije" u Kenoshi

Dvije su osobe ubijene, a jedna je ozlijeđena druge noći nemira u američkom gradu Kenoshi, izazvanih pucanjem policajaca u crnca, izvijestila je u srijedu policija.
Vijesti / Svijet | 26. 08. 2020. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je najavio da će poslati policijska i vojna pojačanja protiv "pljačke" u Kenoshi u Wisconsinu, nakon što su dvije osobe ubijene u prosvjedima na kojima se traži pravda za Jacoba Blakea.

''Više nećemo dopuštati pljačke, podmetnute požare, nasilje i anarhiju na američkim ulicama", tvitao je američki predsjednik, tri dana nakon što su tog 29-godišnjeg crnca policajci u nedjelju teško ranili vatrenim oružjem.

Trump je rekao da je demokratski guverner države Wisconsin, Tony Evers pristao na slanje saveznih pojačanja u Kenoshu, grad sa 170.000 stanovnika na jezeru Michigan, poprište nasilnih skupova tijekom tri posljednje noći.

"Poslat ću saveznu policiju i Nacionalnu gardu u Kenoshu radi uspostave ZAKONA i REDA", inzistirao je republikanski milijarder, kojem su to glavne teme u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 3. studenoga.

Dvije su osobe ubijene, a jedna je ozlijeđena druge noći nemira u američkom gradu Kenoshi, izazvanih pucanjem policajaca u crnca, izvijestila je u srijedu policija.

U incidentu koji se dogodio u utorak navečer sudjelovali su prosvjednici protiv policijskog nasilja i naoružani muškarci koji su čuvali benzinsku postaju.

Prosvjedi su bili nasilni i izazvali su materijalnu štetu.

Blake je u bolnici i njegova majka kaže da je pri svijesti. Blakeovi odvjetnici kažu da će biti "čudo" ako bude mogao hodati.

Policija u Kenoshi priopćila je da je reagirala na "izvještaje o pucnjavi i više žrtava" u gradu oko pet sati ujutro.

"Posljedice su dvoje mrtvih dok je treća žrtva prebačena u bolnicu s teškim, ali ne po život opasnim ozljedama", stoji u priopćenju.

Otvorena je istraga i identitet žrtava još se utvrđuje, kažu u policiji.

Ranjavanje crnca Jakoba Blakea u nedjelju izazvalo je prosvjede u Kenoshi, a guverner Wisconsina objavio je izvanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnika Nacionalne garde.

Blake, kojemu je policija pucala s leđa, paraliziran je i "bori se za život", kazali su u utorak članovi njegove obitelji i odvjetnici.

Ranjavanju su svjedočila trojica Blakeovih sinova od tri, pet i osam godina, rekao je odvjetnik Ben Croup.

Pucnjavu je snimio prolaznik, a snimka se ubrzo proširila društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje.

Policija nije objasnila zašto je počela pucati na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu, ali još nije objavio detalje.

Kopirati
Drag cursor here to close