Promjena politike

Trump: SAD će priznati Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

Trump razmišlja o planu kojim bi proglasio Jeruzalem izraelskom prijestolnicom, odmičući se od politike svojih prethodnika u Bijeloj kući.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2017. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump razmatra priznavanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, u potezu koji bi mogao potpuno promijeniti višedesetljetnu američku politiku i pojačati bliskoistočne napetosti, ali se očekuje da ponovo odgodi predizborno obećanje o preseljenju američkog veleposlanstva u taj grad, priopćili su američki dužnosnici.  

Nakon višemjesečnih razmatranja u Bijeloj kući, Trump će vjerojatno objaviti svoj stav sljedećeg tjedna, u pokušaju da pronađe balans između političkih zahtjeva u zemlji i geopolitičkih pritisaka po pitanju koje je u srcu izraelsko-palestinskog sukoba, o statusu Jeruzalema - grada sa svetim mjestima koja podjednako uvažavaju židovska, kršćanska i muslimanska religija.

Trump razmišlja o planu kojim bi proglasio Jeruzalem izraelskom prijestolnicom, priopćili su dužnosnici, odmičući se od politike svojih prethodnika u Bijeloj kući koji su inzistirali da se o tom pitanju mora odlučiti u mirovnim pregovorima. 

Palestinci žele istočni Jeruzalem kao prijestolnicu svoje buduće države, a međunarodna zajednica ne prihvaća da Izrael polaže pravo nad kompletnim gradom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close