Kina opovrgava

Trump razočaran što Kina dozvoljava uvoz nafte u Sj. Koreju

''Ukoliko ova situacija bude nastavljena, nikada nećemo pronaći prijateljsko rješenje u vezi s pitanjem Sjeverne Koreje''
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2017. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da Kina dozvoljava uvoz nafte u Sjevernu Koreju.

''Uhvaćeni ste na djelu. Veoma sam razočaran zbog toga što Kina dozvoljava prodaju nafte Sjevernoj Koreji. Ukoliko ova situacija bude nastavljena, nikada nećemo pronaći prijateljsko rješenje u vezi s pitanjem Sjeverne Koreje'', poručio je predsjednik SAD-a putem Twitter profila, javlja agencija Anadolija.


Trump je tijekom posjete Kini u studenom ove godine s predsjednikom Xiom Jinpingom razgovarao o pitanju Sjeverne Koreje.

Xi je tada novinarima kazao kako je suglasan s Trumpom da ovo pitanje treba biti riješeno dijalogom i pregovorima, dodajući da će dvije zemlje poduzeti zajedničke napore u tom smjeru.

Trump je također tada istakao da SAD i Kina imaju isti stav u vezi s pitanjem Sjeverne Koreje.

Kina odbacila Trumpove optužbe

Kina je odbacila optužbe da je pomogla Sjevernoj Koreji da zaobiđe međunarodne sankcije, a nakon što je američki predsjednik Donald Trump utvrdio da je Peking dozvolio transfer nafte Sjevernoj Koreji.

''Uhvaćeni na djelu, razočaravajući je da Kina dozvoljava da nafta ide u Sjevernu Koreju. Nikada neće biti prijateljskog riješenja problema ako se ovo bude događalo'', napisao je Trump na društvenim mrežama. Kasnije je Trump rekao New York Timesu da je izvještaj o tome vidio na televiziji.

Međutim, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekla da takve informacije ne odgovaraju istini. Ona je rekla da Kina ne dozvoljava da pojedinci ili kompanije ulaze u bilo kakve aktivnosti koje bi kršile rezolucije Ujedinjenih naroda.

Sjevernoj Koreji je međunarodna zajednica nametnila oštre sankcije zbog razvijanja nuklearnog oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close