Pouzdanje i arogancija

Trump planira napad na Sjevernu Koreju?!

Vijesti / Svijet | 12. 04. 2017. u 07:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja treba zaustaviti sve planove za nuklearne aktivnosti i aktivnosti s projektilima "zbog svoje vlastite sigurnosti", piše kineski list, upozoravajući kako Sjedinjene Države jasno daju na znanje da ne planiraju "koegzistirati" s Pyongyangom koji ima nuklearno oružje.

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su na mogućnost nuklearnog napada na Sjedinjene Države na bilo kakav znak američke agresije, dok američka mornarička borbena grupa plovi prema zapadnom Pacifiku, a koju je predsjednik Donald Trump opisao kao "armadu".

Trump, koji je pozvao Kinu da učini više kako bi zauzdao svojeg siromašnog saveznika i susjeda, rekao je u tweetu kako Sjeverna Koreja "traži nevolje" i da će Sjedinjene Države "riješiti problem" s pomoći Pekinga ili bez nje.

Blizu ''vojnog sukoba''

Korejski poluotok nije bio tako blizu "vojnom sukobu" otkako je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006., rekao je u uvodniku utjecajni kineski državni tabloid The Global Times.

"Ne samo da je Washington pun pouzdanja i arogancije nakon napada projektilima na Siriju, nego Trump isto tako želi da ga se smatra čovjekom koji ispunjava svoja obećanja", piše list kojega izdaju službene novine Komunističke partije, Narodni dnevnik, prenosi Hina.

"SAD se odlučuje prekinuti Sjever u provođenju daljnjih nuklearnih proba. Ne planira koegzistirati s Pyongyangom koji je naoružan nuklearnim oružjem", navodi list.

"Pyongyang bi trebao izbjeći pravljenje pogrešaka u ovom trenutku".

The Global Times, čije se stajalište ne može izjednačavati s politikom kineske vlade, je rekao kako će Peking vjerojatno snažno reagirati na bilo kakvu sjevernokorejsku probu.

Očekuju restriktivne mjere

"Ako Sjever napravi još jedan provokativni potez ovaj mjesec, kinesko društvo će željeti da (UN-ovo Vijeće sigurnosti) usvoji oštre restriktivne mjere koje do sada nisu viđene, poput ograničenja uvoza nafte Sjeveru", navodi list.

Očekuje se da će Pyongyang vojnim mimohodom obilježiti u subotu 105. obljetnicu rođenja Kim Il-Sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje i djeda sadašnjega vladara. Sjeverna Koreja često obilježava važne godišnjice testovima svojeg nuklearnog oružja ili projektila.

Američki dužnosnici ranije su naglasili kako su oštrije sankcije najvjerojatniji način kojim će nastojati izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju kako bi odustala od svog nuklearnog programa, iako Washington govori kako su sve opcije, uključujući i vojnu, na stolu.

Južnokorejski predsjednički kandidati zabrinuti

Južnokorejski predsjednički kandidati izrazili su zabrinutost ponovnim razmještajem američkog nosača aviona na nuklearni pogon i ratnih brodova u njegovoj pratnji u blizini Korejskog poluotoka, javili su lokalni mediji.

Američki nosač aviona USS Carl Vinson i razarači u njegovoj pratnji ponovo su ušli u vode u blizini Korejskog poluotoka, nakon što su ih napustili prošlog mjeseca.

Supernosač aviona iz klase Nimitz sudjelovao je u zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama od 19. do 25. ožujka, a zajednički proljetni vojni manevri trajat će do kraja ovog mjeseca.

Ponovni razmještaj borbene grupe Carl Vinson, koja je otkazala planiranu posjetu australskoj luci i krenula je prema zapadnom Pacifiku, doveo je do pojačanja napetosti na Korejskom poluotoku.

Dvojica ključnih južnokorejskih predsjedničkih kandidata izrazili su brige zbog rastućih napetosti u regiji.

Bez suglasnosti - nema akcija

Moon Jae-in, iz najveće stranke Minjoo, navodi u priopćenju da se bilo kakva vojna akcija na poluotoku ne smije izvoditi bez suglasnosti Južne Koreje.

Moon je naglasio da će, ako osvoji vlast, posjetiti Sjedinjene Države u kratkom roku kako bi razgovarao o načinima rješavanja sporenja sa Sjevernom Korejom.

Glasnogovornik Ahn Cheol-sooa iz Narodne stranke desnog centra, ljutog suparnika Moona, izjavio je da se ponovni razmještaj američkog nosača aviona smatra snažnim iskazivanjem sile prema nuklearnom programu Sjevera.

On je izrazio zabrinutost eskalacijom vojnih napetosti na poluotoku, dodajući da se sjevernokorejsko nuklearno pitanje mora riješiti na miran način.

Lee Duk-haeong, portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, izjavio je u ponedjeljak da nema razloga za zabrinutost ponovnim razmještanjem nosača aviona i da SAD podržava južnokorejsku politiku prema Sjeveru koja ima za cilj miroljubivo rješavanje svih sporova, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close