Izvan snage odluka o povratku tražitelja azila u Meksiko

Trump: Ovo je izvan kontrole

Odluka američkog okružnog suca Richarda Seeborga u San Franciscu stupit će na snagu u petak, a privremena blokada bit će primijenjena širom SAD-a.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 19:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki sudac privremeno je stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o povratku tražitelja azila u Meksiko, gdje bi trebali čekati rješenje svog slučaja, čime je zaustavio program koji je vlada planirala proširiti kako bi zaustavila navalu migranata. 

Odluka američkog okružnog suca Richarda Seeborga u San Franciscu stupit će na snagu u petak, a privremena blokada bit će primijenjena širom SAD-a. 

Trump je na Twitteru napisao: "Okružni sudac je upravo odlučio da je Meksiko previše opasan za migrante. To nije fer za SAD. Ovo je van kontrole", prenosi Al Jazeera Balakans.  

Program se počeo primjenjivati u siječnju te je za cilj imao usporiti sve veći priljev migranata, od kojih su mnoge obitelji iz Središnje Amerike pristigle u najvećem migrantskom valu u posljednjem desetljeću. 

Trumpova administracija poručila je prošli tjedan da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovom zahtjevu za azilom. 

Program ima naziv Protokol za zaštitu migranata - MPP. 

Vlada tvrdi da je MPP potreban jer mnogi tražitelji azila provode godine živeći u SAD-u te se nikada ne pojavljuju na saslušanju na sudu prije nego im je odbijen azil te imigracijski sudac naredi njihovu deportaciju. 

Sudac Seeborg je rekao kako toj odluci manjka zaštita za migrante od opasnosti za njihov život ili slobodu. 

Podaci Ministarstva pravosuđa pokazali su da se većina migranta ipak pojavi na saslušanju, iako su posljednjih godina u porastu sudske odluke o azilima donesene u odsutnosti tražitelja. 

Kopirati
Drag cursor here to close