Do daljnjeg

Trump odgodio posjet Danskoj jer ne žele razgovarati o prodaji Grenlanda

Američki predsjednik je tijekom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu..
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2019. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

"Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Američki predsjednik je tijekom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu, prenosi Hina.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, obrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno", kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: "obećajem da neću ovo napraviti na Grenlandu", a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedila puno vremena SAD-u i Danskoj.

U Danskoj iznenađeni

Glasnogovornica danske kraljevske palače kazala je da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpu da otkaže posjetu Danskoj iznenađujuća, prenosi agencija Anadolija.

Lene Balleby u srijedu je rekla da kraljevska obitelj, koja je Trumpa formalno pozvala da posjeti Dansku 2. i 3. rujna u sklopu putovanja po Europi, nema dodatnih komentara.

Trump je odluku objavio na Twitteru nakon što je danska premijerka odbacila mogućnost da Grenland bude prodan Sjedinjenim Američkim Državama, naglasivši da je to ''apsurdna rasprava''.

''Danska je veoma posebna zemlja sa nevjerojatnim ljudima. Ali, na osnovu komentara premijerke Mette Frederiksen, da nema interesa razgovarati o kupovini Grenlanda, odložit ću sastanak zakazan za dva tjedna za drugi put'', napisao je Trump na Twitteru.

Iz Vlade Danske još uvijek nisu reagirali na ovu Trumpovu objavu.

Kopirati
Drag cursor here to close