Mali i snažni

Trump ne bi branio Crnu Goru

Prema članu pet Sjevernoatlantskog ugovora, svi članovi NATO-a moraju pomoći i braniti napadnutu članicu.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2018. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump doveo je u pitanje NATO solidarnost time što je izrazio sumnju u potrebu da se ratuje za svakog člana ovog saveza, na primjer za Crnu Goru, navode portali za političku analitiku, prenosi Srna.

Trump je u intervjuu za američku televizijsku mrežu Fox News doveo u pitanje obvezu SAD da stane u obranu saveznika iz NATO-a.

Američki predsjednik je u razgovoru s novinarom Tuckerom Carlsonom sugerirao da bi treći svjetski rat počeo u slučaju da SAD priskoče u pomoć nekoj manjoj članici NATO-a.

Prema članu pet Sjevernoatlantskog ugovora, svi članovi NATO-a moraju pomoći i braniti napadnutu članicu.

"Recimo, da netko napadne Crnu Goru, državu koja se Alijansi priključila prošle godine, zašto bi moj sin išao da je brani?", upitao je novinar Trumpa.

Trump se suglasio i izrazio sumnju u takvu potrebu.

"Razumijem što želite reći. Postavio sam isto to pitanje. Crna Gora je mala država sa snažnim narodom. Oni su vrlo agresivni i - čestitam, sudjelujete u trećem svjetskom ratu. Tako je sustav podešen", kaže Trump.

Američki predsjednik ponovio je zahtjev SAD saveznicima u NATO-u da uplaćuju više novca u Alijansu, ako žele da ih brani.

Kopirati
Drag cursor here to close