Kad opet postane predsjednik

Trump najavio mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol

"Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol 6. siječnja 2021. ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2024.

"Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu.

"A ako to bude zahtijevalo pomilovanje, mi ćemo ih pomilovati jer se prema njima postupa tako nepravedno", dodao je.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi, među kojima i članovi ekstremno desno orijentiranih grupa Proud Boys, Oath Keepers i Three Percenters, uhićeno je i optuženo za sudjelovanje u tom nezabilježenom napadu u kojemu je život izgubilo pet osoba.

Pred milijunima začuđenih gledatelja diljem svijeta Trumpovi pristaše pokušale su upasti sjedište Kongresa, a nekima je to i uspjelo u trenutku kad je potvrđena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Dana 13. siječnja, osnivač krajnje desno orijentirane skupine Oath Keepers, Stewart Rhodes (56) optužen je za "pobunu" zajedno s još deset članova organizacije.

Istodobno, parlamentarno povjerenstvo nastavlja s radom na rasvjetljavanju događaja i utvrđivanju moguće odgovornosti Donalda Trumpa i njegovih suradnika u tome napadu.

Povjerenstvo je, među ostalima kao svjedokinju pozvalo i njegovu kćer Ivanku.

Članovi povjerenstva bi po svaku cijenu svoje zaključke željeli donijeti prije parlamentarnih izbora na sredini parlamentarnog saziva (za manje od godinu dana), jer bi u tom razdoblju republikanci mogli ponovno preuzeti kontrolu nad domom i poništiti njihov dosadašnji posao.

Kopirati
Drag cursor here to close