Sam protiv svih

Republikanci se usprotivili Trumpu

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je iz svog doma u Kentuckyju da se predsjednički izbori trebaju održati prema planu, dok je vođa republikanaca u Kongresu Kevin McCarthy Trumpovu ideju odbacio oštrijim jezikom.
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je iznio ideju o odgodi predsjedničkih izbora zakazanih za 3. studenoga, no dvojica čelnika njegovih republikanaca oštro su se usprotivila toj ideju ustvrdivši da se izbori trebaju održati prema rasporedu.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je iz svog doma u Kentuckyju da se predsjednički izbori trebaju održati prema planu, dok je vođa republikanaca u Kongresu Kevin McCarthy Trumpovu ideju odbacio oštrijim jezikom. "Nikada u povijesti naših federalnih izbora nije se dogodilo da se oni ne održe. Trebamo održati izbore", rekao je McCarthy, inače odani Trumpov saveznik.

Trump je iznio svoju ideju premda mu ustav ne daje tu ovlast, a demokrati i neki njegovi republikanci osudili su taj potez kao pokušaj da se pozornost javnosti skrene s katastrofalnih gospodarskih vijesti.

Trumpova objava na Twitteru došla je u vrijeme kada se SAD suočava s najvećim krizama ove generacije: pandemijom koronavirusa koja je odnijela više od 150.000 života, recesijom izazvanom epidemijom i s masovnim prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Vlada je u četvrtak ujutro objavila da je američko gospodarstvo u najdubljoj recesiji od Velike depresije.

Trump, koji prema anketama gubi od demokratskog protukandidata Joea Bidena, rekao je da neće prihvatiti rezultate izbora koji uključuju dopisno glasanje, mjeru koju brojni promatrači smatraju ključnom za suzbijanje širenja virusa.

Ne nudeći nikakve dokaze, predsjednik je rekao da dopisno glasanje omogućuje izbornu prevaru.

"S univerzalnim dopisnim glasanjem (tu ne mislim na one koji glasaju izvan mjesta prebivališta), izbori 2020. bit će najveća PREVARA&NAJNETOČNIJI izbori u povijesti. Bit će to velika sramota za SAD", napisao je Trump na Twitteru.

"Odgodimo izbore dok ljudi ne budu mogli glasati ispravno i sigurno??", dodao je.

Pad gospodarstva

Američko gospodarstvo palo je u drugome kvartalu 32,9 posto, nakon što je ubrzano širenje virusa izazvalo masovno uvođenje karantena.

SAD održava izbore već više od 200 godina, uključujući tijekom Građanskog rata, Velike depresije i oba svjetska rata.

Drugi članak ustava daje ovlasti Kongresu da odredi datum izbora, a 20. amandman određuje da mandat predsjednika i potpredsjednika završava 20. siječnja, nakon prethodno održanih izbora.

Demokratska zastupnica Zoe Lofgren, koja vodi odbor Zastupničkog doma zaduženog za kontrolu izbora, odbacuje ideju odgode izbora.

"Samo Kongres može promijeniti datum izbora", rekla je Lofgren. "Ni pod kojim uvjetima nećemo učiniti nešto što bi opravdalo predsjednikovo nesposobno i opasno upravljanje koronakrizom ili što bi opravdalo njegove laži i dezinformacije o načinu na koji Amerikanci mogu sigurno glasati", istaknula je.

Trumpov tvit došao je kao grom iz vedra neba, iznenadivši čak i osoblje Bijele kuće. Oni su pitanja vezana za to proslijedili Trumpovoj kampanji koja je odgovorila da je predsjednik samo otvorio tu temu.

"Predsjednik je samo otvorio temu kaosa koji su stvorili demokrati ustrajući na dopisnom glasanju", rekao je Hogan Gidley, zadužen za odnose s javnošću. "Univerzalno dopisno glasanje stvara kaos i odgodu objave rezultata", dodao je.

Republikanac blizak Bijeloj kući zaprepašten je Trumpovim tvitom. "Očito si ne može pomoći. To je užasno, kao da ne želi pobijediti", ocijenio je.

Trump je i ranije govorio da neće prihvatiti rezultate izbora, slično kao što je najavljivao uoči izbora 2016., ali nikada dosad nije sugerirao da bi datum 3. studenoga trebalo promijeniti.

Birači protiv odgode

Bez ikakvih je dokaza dovodio u pitanje legitimitet dopisnog glasanja koje se već masovno koristilo u predizborima. Također je iznosio ničim utemeljene tvrdnje da će izbori biti namješteni i odbio je jasno reći hoće li prihvatiti rezultate ako izgubi.

Demokrati, uključujući Bidena, već su počeli pripreme kako bi zaštitili birače i izbore strahujući da bi Trump mogao osporavati rezultate, osobito ako bi se objava rezultata produžila zbog sporog pristizanja glasačkih listića poštom.

Ankete pokazuju da se registrirani birači protive odgodi izbora. Upitani treba li izbore odgoditi zbog koronavirusa, toj se ideji u travnju usprotivilo 59 posto ispitanika, uključujući većinu birača obiju stranaka, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close