Jednostavno idite

Trump ima savjet za Britance: Pošaljite Faragea da sredi Brexit s Bruxellesom

Vijesti / Svijet | 02. 06. 2019. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi Velika Britanija trebala odbiti plaćanje troškova brexita koji iznose 39 milijardi funti i "napustiti" pregovore o Brexitu, ako Bruxelles ne da Londonu ono što želi.

Trump je u intervjuu za Sunday Times, uoči državnog posjeta Velikoj Britaniji u ponedjeljak, rekao da bi idući britanski premijer trebao poslati Nigela Faragea, žestokog zagovornika izlaska Britanije iz Europske unije, da vodi pregovore s EU.

Trump je kazao da Britanija mora napustiti EU ove godine.

"Moraju to učiniti. Moraju završiti pregovore", rekao je.

"Ako ne dobiju ono što žele, ja bih na njihovu mjestu otišao. Ako ne dobiješ pošten dogovor, odeš", kaže američki predsjednik.

Trump je pritom izgovorio kako će se truditi svim silama da osigura ugovor o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD-a već nekoliko mjeseci nakon Brexita, kako bi se time nadoknadila izgubljena trgovinska razmjena s EU.

Trump je ponovio svoju potporu onim kandidatima za britanskog premijera koji su rekli da Velika Britanija mora napustiti EU do 31. listopada, neovisno o ishodu pregovora.

Kandidati koji se za to zalažu su bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, kojega je Trump hvalio u intervjuu za novine Sun u petak, bivši ministar za brexit Dominic Raab i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Trump je također rekao da je pogreška konzervativaca što nisu uključili Faragea, vođu stranke UKIP koja snažno zagovara Brexit, u pregovore s Bruxellesom nakon uspjeha njegove stranke na europskim izborima.

"Jako mi se sviđa Nigel. On ima puno toga za ponuditi, jako je pametna osoba", rekao je Trump. "Oni ga neće uključiti, ali razmislite kako bi im dobro išlo da su to učinili. To još uvijek nisu shvatili", dodao je.

Američki je predsjednik rekao da bi morao "upoznati" vođu opozicijskih laburista Jeremyja Corbyna, prije dijeljenja najosjetljivijih američkih obavještajnih podataka s radikalnom lijevom vladom.

Velika Britanija, SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija imaju sklopljen sporazum za dijeljenje obavještajnih podataka, tzv. sporazum "pet očiju".

Trump je upozorio britanske ministre da moraju biti oprezni, kako ne bi ugrozili dijeljenje podataka dozvolom pristupa kineskoj tvrtki Huawei u izgradnji 5G infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close