Bilateralna i regionalna pitanja

Trump i Erdogan telefonski riješili važna pitanja

Predsjednik Turske je u razgovoru s Trumpom ponovo iznio prijedlog da se formira zajednička radna skupina za obrambeni sistem S-400 za koji postoji plan da se nabavlja iz Ruske Federacije
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2019. u 22:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ponovio prijedlog da se formira zajednička radna skupina za obrambeni sistem S-400. 

Erdogan i Trump su razgovarali telefonom, a tom prilikom najviše riječi je bilo o najbitnijim bilateralnim i regionalnim pitanjima. 

"Predsjednik Turske je u razgovoru s Trumpom ponovo iznio prijedlog da se formira zajednička radna skupina za obrambeni sistem S-400 za koji postoji plan da se nabavlja iz Ruske Federacije", rekao je Fahrettin Altun, šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika. 

Tokom razgovora je također iskazano zadovoljstvo zbog uklanjanja dodatnih tarifa SAD-a za sektor čelika, te je naglašeno da će takva odluka doprinijeti da dvije zemlje dostignu cilj trgovinske razmjene od 75 milijardi dolara. 

Dvojica predsjednika su se dogovorili da se sastanu na margini summita G20 koji će se održati u Osaki u Japanu od 28. do 29. srpnja, dodao je Altun.

 Bijela kuća je posebno priopćila kako su predsjednici razgovarali o brojnim bilateralnim pitanjima tokom telefonskog razgovora, uključujući "zajedničku želju za povećanjem trgovine", planove Turske za kupovinu S-400 i Trumpove odluke o smanjenju tarifa za čelik, prenosi  agencija Anadolija. 

Kopirati
Drag cursor here to close