'Nevidljivi neprijatelj'

Trump: Broj mrtvih u Kini je daleko veći

Prema tim izmijenjenim kineskim podacima broj mrtvih ipak nije dvostruko veći kako to tvrdi Trump.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2020. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u petak da je broj mrtvih od koronavirusa u Kini odakle je krenula pandemija "daleko veći" od službenih podataka kineskih vlasti, prenosi Hina.

"Kina je upravo objavila da je broj mrtvih od 'nevidljivog neprijatelja' dvostruko veći. Daleko je veći od toga i daleko veći od broja u Sjedinjenim Državama", napisao je na Twitteru Trump u čijoj je  zemlji broj mrtvih veći od 33.000.

Grad Wuhan u kojem se virus pojavio krajem 2019., izmijenio je podatke o žrtvama kazavši da je umrlo 50 posto više ljudi, odnosno 1.290 ljudi više, čime je ukupno 4.632 žrtava koronavirusa u toj  zemlji.

Prema tim izmijenjenim kineskim podacima broj mrtvih ipak nije dvostruko veći kako to tvrdi Trump.

U priopćenju vlada objašnjava da su u jeku epidemije neki pacijenti  umirali kod kuće jer nisu bili primljeni u bolnice.

Prema tome nisu bili pribrojani broju mrtvih u bolnicama i nisu dio službenih statistika koje uzimaju obzir samo umrle u bolnicama.

Kina je u petak odbacila kritike zapadnih dužnosnika na čelu s Trumpom da je loše upravljala pandemijom i prikrivala podatke.

Američka administracija optužuje komunistički režim da je "prikrivao" težinu epidemije.

Washington je zato najavio u četvrtak da će "početi iscrpnu istragu" o podrijetlu covida-19, tvrdeći da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu,  a ne s mokre tržnice egzotičnim životinjama, kao što se dosad pretpostavljalo.

Nakon Washingtona i Londona i francuski predsjednik Emmanuel Macron također je prozvao službeni Peking za netransparentnost. "Očito ima stvari koje su se dogodile, a da za njih nismo znali", rekao je Macron, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close