Dan koji će mnogi pamtiti

Tri godine od razornog petrinjskog potresa

"Radimo na novom gradu, barem evo mi u Petrinji, idemo naprijed, obnavljamo", rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2023. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana obilježava se treća godišnjica razornog petrinjskog potresa.

Na današnji datum dogodio se prvi potres od 5 stupnja prema Richteru, koji je prouzročio materijalnu štetu, a potres magnitude 6,2 koji se dogodio dan poslije odnio je i ljudske žrtve.

Gradonačelnici Petrinje i Gline te resorni državni tajnik jutros su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" izrazili zadovoljstvo trenutačnom dinamikom obnove na Banovini, no kao problem su istaknuli nedostatak građevinske operative.

50 milijuna eura

"Radimo na novom gradu, barem evo mi u Petrinji, idemo naprijed, obnavljamo", rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Dodala je da je jako puno projekata iza njih te da su povukli sva sredstva iz Fonda solidarnosti.

"Mi ovdje u Petrinji smo blizu 50 milijuna eura povukli i sanirali i cesta i klizišta, privremeno skrbili o stanovnicima koji su ostali bez krova nad glavom", rekla je Komes.

"Mogu reći da sada imamo ne samo ceste bolje nego što smo imali prije potresa, nego ćemo sigurno imati i obiteljske kuće, ali i javne zgrade primjerene 21. stoljeću, dakle u skladu sa svim standardima", dodala je.

"Vjerujem da će Petrinja ostati i opstati i da ćemo i dalje zadržati stanovnike, odnosno dobiti neke nove ljude", poručila je gradonačelnica.

Obnova

Gradonačelnik Gline Ivan Janković rekao je da su prošli tjedan u tom gradu otvorene prve višestambene zgrade, njih četiri, s 52 stana, a naveo je da je otvoreno i županijsko naselje sa 74 montažne kuće te dom zdravlja.

"Dolazimo u fazu otvaranja svih tih projekata koji u zadnjih godinu, dvije ili tri na neki način imaju svoj tempo i dinamiku", rekao je Janković.

Dodao je da je obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na neki način najkompleksniji dio obnove.

"Nekonstrukcijska obnova je pri samom kraju, to su ona manja oštećenja koja su bila na objektima, ali konstrukcijska obnova je nešto što tek treba postići bolju dinamiku i tempo", rekao je gradonačelnik Gline, ističući problem nedostatka građevinske operative.

Janković je rekao i da je gradnja zamjenskih obiteljskih kuća zadovoljavajuća, ali da takozvane žute naljepnice svakako trebaju bolju dinamiku.

Državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić rekao je da je u ovom trenutku na području petrinjskoj i zagrebačkog potresa završena obnova na 10.576 lokacija na privatnim obiteljskim kućama i višestambenim zgradama te da su završene 543 javne zgrade i projekti javne infrastrukture.

"Na području petrinjskog potresa završena je obnova na 7700 lokacija", dodao je.

Uloženi milijuni 

Orlić je naveo da je završeno osam zgrada u Petrinji sa 128 stanova te da je još osam zgrada na području Banovine trenutačno u izgradnji, a njihov dovršetak očekuje se do sredine 2024. godine.

Rekao je i da su u 2021. i 2022. na obnovu privatnih obiteljskih kuća i zgrada utrošili 73 milijuna eura, a ove 182 milijuna.

Pročitajte još

"Planirana sredstva u 2024. su još uvećana i očekujemo da ćemo potrošiti 230 milijuna eura. Dakle, u ovoj godini to je ubrzanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu između pet i šest puta", dodao je Orlić, koji je također istaknuo problem nedostatka građevinske operative.

Istaknuo je i da je rok za podnošenje zahtjeva za obnovu 31. prosinca i da se neće produljiti, nakon čega će biti iznesen plan obnove za iduće razdoblje.

"I onda bi mogli otprilike znati koliko će još obnova trajati, iako u velikoj mjeri ovisimo o raspoloživosti građevinske operative", rekao je Orlić.

Poručio je i kako vjeruje da će, uz dovršetak autoceste sredinom iduće godine, Sisačko-moslavačka županija biti mnogo bolje i ugodnije mjesto za život nego što je bila do potresa.

Kopirati
Drag cursor here to close