Belgija

Treći napadač još u bijegu; Život u Bruxelles vraća se u normalu

Vijesti / Svijet | 23. 03. 2016. u 10:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski tužitelj otkrio je danas kako se prvi bombaški napad u briselskoj zračnoj luci dogodio u 7.58 sati ujutro, a drugi 37 sekundi kasnije. Kazao je kako je treći osmnjičeni još u bijegu.

"Ostavio je torbu s eksplozivom i potom otišao prije samih eksplozija", kazao je tužitelj.

Belgijski državni tužitelj Frederic Van Leeuw, potvrdio je ime jednog od bombaša samoubojica u zračnoj luci te kazao kako je identitet drugoga za sada nepoznat. Identificirani bombaš je Ibrahim el-Bakraoui. U njegovu računalu pronađena je oporuka.

"Ne znam što da radim. U bijegu sam, policija me svugdje traži. Ako se predam, završit ću u ćeliji", napisao je u poruci Ibrahim el-Bakraoui.

Istražitelji su također pronašli 15 kilograma eksploziva TATP u kući koju su osumnjičeni u napadima napustili prije napada na zračnu luku.

Taksist koji je odvezao trojicu osumnjičenih do zračne luke pokazao je istražiteljima put do kuće u Bruxellesu i da je specijalne snage pronašle eksploziv u kući, kao i kemikalije koje se koriste za pravljenje bombi.

Treći osumnjičeni, Najim Laachraoui, odrastao je u Bruxellesu u mjestu Schaerbeek i dobro je poznat policiji. Vjeruje sa da je 2013. godine putovao u Siriju, a od tada je glavni operativac za novačenje mladih Belgijanaca i njihovo privlačenje u džihad. 2014. godine za njim je izdana međunarodna tjeralica.

Ovaj 24-godišnjak navodno je bio u telefonskoj vezi s nekim pripadnicima napadačke skupine 13. studenoga navečer kada je počinjen masakr u Parizu.

Na svoje lažno ime iznajmio je stan u Auvelaisu, predgrađu belgijskog grada Namura u kojem je napad na Pariz isplaniran. Istražitelji navode kako se bavio izradom eksploziva.

Bruxelles odaje počast žrtvama na glavnom gradskom trgu. Stanovnici kažu da ne žele dopustiti da teror pobijedi i strah zavlada gradom. Proglašena su tri dana žalosti, a potpora Bruxellesu stiže iz cijelog svijeta.

Škole u Bruxellesu jutros su otvorene, javni prijevoz djelomično je uspostavljen, a sve kako bi se život što prije vratio u normalu nakon strašnih terorističkih napada.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je da je vlada odlučila da se stvari što prije vrate u normalu.

"Mislim da se moramo vratiti u normalu najbrže što možemo i u okolnostima koje imamo. Mogu zamisliti da je to za puno naših građana vrlo teško, ali ne možemo dopustiti da prevlada terorizam", rekao je ministar Jambon.

Javni prijevoz, tramvaji i autobusi voze, dok podzemna željeznica vozi djelomično i vlakovi staju samo na nekim postajama, priopćila je Stiba, bruiselsko poduzeće za javni prijevoz.

Na upit jesu li jučerašnji napadi odgovor na uhićenje Salaha Abdeslama, Jambon je rekao da postoje razne pretpostavke, ali da je na istražiteljima da utvrde istinu. Ipak, izrazio je sumnju u izravnu povezanost tih događaja.

"Mislim da nije moguće u tri dana pripremiti takvu akciju poput jučerašnje", rekao je Jambon.

Kopirati
Drag cursor here to close