Suđenje za Agrokor

Todorić se na sudu nije želio očitovati na optužbe

U izjavi nakon ročišta Todorić je kazao da se neće braniti, ističući da je cijeli slučaj "sramota".
Vijesti / Svijet | 29. 06. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u ponedjeljak se na zagrebačkom Županijskom sudu nije želio očitovati na optužbe da je sa svojim suoptuženicima Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura.

Suđenje je počelo u ponedjeljak nakon što su u ožujku Todoriću punomoć otkazali odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, a njegovu obranu preuzeli Ljiljana Planinić i Željko Žganjer.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju i nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Plaćanje u korist švicarske tvrtke

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna 2019.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Todorić: Neću se braniti

U izjavi nakon ročišta Todorić je kazao da se neće braniti, ističući da je cijeli slučaj "sramota".

"Ne da ćemo mi ovo pobijediti, mi ćemo pobijediti one koji ovo rade", kazao je Todorić, koji je i u današnjoj izjavi napao premijera Andreja Plenkovića.

"Ovdje je med i mlijeko za što je on napravio", rekao je Todorić, dodajući da i BiH raste bolje od Hrvatska koja je "zadnja". "Mene su maknuli. Što su od Agrokora napravili. Svu nacionalnu industriju koja je bila veća su dali strancima... Mladi nam se iseljavaju... mi smo pali ne na koljena, nego smo pali na pod", ustvrdio je Todorić.

Još od studenog 2017. Todorić je pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Kopirati
Drag cursor here to close