Rusija - Turska

Tko tu koga: Armenija provocira Azerbejdžan

Armenska vojska je 12. srpnja izvela artiljerijske napade na pograničnu azerbejdžansku regiju Tovuz.
Vijesti / Svijet | 17. 07. 2020. u 17:53 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Armenske snage od nedjelje izvode napade na azerbejdžansku pograničnu regiju Tovuz kroz kroju prolazi i nekoliko važnih energetskih i infrastrukturnih projekata koje zajednički realiziraju Turska i Azerbejdžan, javlja Anadolu Agency (AA).

Armenija je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća okupirala azerbejdžanski Nagorno Karabah i još sedam susjednih azerbejdžanskih regija, a dosad je u mnogo navrata kršeno primirje koje su dvije zemlje dogovorile 1994. godine.

Za razliku od dosadašnjih sukoba koji su izbijali na linijama razgraničenja okupiranih azerbejdžanskih regija, armenske snage su ovog puta sukobe započele na granici između dvije zemlje.

Armenska vojska je 12. srpnja izvela artiljerijske napade na pograničnu azerbejdžansku regiju Tovuz. Azerbejdžanske snage su odgovorile na napad, ali armenske snage su nastavile slične napade i u narednim danima.

Azerbejdžanska vojska je otporom spriječila pokušaj armenske vojske u okupaciji strateški važnih položaja azerbejdžanske vojske.

Nakon neuspješnog pokušaja zauzimanja položaja azerbejdžanske vojske, armenske snage su granatirale naseljena mjesta u Tovuzu. Poginuo je jedan 76-godišnji civil i pričinjena je velika materijalna šteta na objektima u mjestima Dondar Kuscu i Vahitli.

Pogranične regije postale mete armenskih napada

Od početka armenskih napada se vodi rasprava o mogućim razlozima zbog kojih je armenska vojska napade usmjerila na pogranična azerbejdžanska naselja, a ne na linije razgraničenja u okupiranim regijama, što je slučaj bio prethodnih godina.

Analitičari smatraju da je jedan od ciljeva armenske vlasti da izazivanjem novih tenzija na granici skrene pažnju javnosti sa sve dublje ekonomske i političke krize u toj zemlji.

Od ranije je poznato da službeni Jerevan takvim eskalacijama tenzija pokušava u sukob protiv Azerbejdžana uvući i Organizaciju Ugovora kolektivne sigurnosti čija članica je i Rusija.

Zapadnoazerbejdžanska provincija Tovuz ima stratešku geopolitičku važnost jer se nalazi na trasi kojom Azerbejdžan i Turska zajednički grade nekoliko energetskih i infrastrukturnih projekata.

Jedan od navedenih ciljeva armenskih napada na Tovuz je pokušaj zauzimanja položaja azerbejdžanske vojske s kojih bi armenska vojska mogla ugrožavati i blokirati tursko-azerbejdžanske projekte.

Tovuz se nalazi na trasi projekta željeznice Baku-Tbilisi-Kars, kao i na trasi naftovoda Baku-Tbilisi-Ceyhan te na trasi gasovoda Južni Kavkaz koji je početna linija plinovoda TANAP.

I jedini kopneni put kojim je Azerbejdžan preko Gruzije povezan s Turskom prolazi kroz Tovuz.

Pashayeva: Armeniju će napadi skupo koštati

Azerbejdžanska parlamentarna zastupnica iz Tovuza Genire Pashayeva za AA je kazala da su upravo ti veliki energetski i infrastrukturni projekti jedna od važnih meta armenskih napada.

Ona je naglasila da kroz Tovuz prolazi strateški važna cesta koja je jedina kopnena veza Azerbejdžana s Turskom i Zapadom, a da je to slučaj i s važnim naftovodima i plinovodima.

''Ukoliko bi okupirali položaje azerbejdžanske vojske na brdima u Tovuzu, armenske snage bi mogle svakog časa izvesti napade na te putne i energetske mreže. To i jeste jedan od ciljeva okupatorske Armenije'', kazala je Pashayeva.

Podsjetivši da su armenske snage izvele napade i na naseljena mjesta, Pashayeva je kazala kako je cilj tih napada bio da se izazove panika među mještanima.

''Međutim, narod nije napustio svoje domove. Armenija će skupo platiti zbog napada na civile u Tovuzu'', poručila je Pashayeva i dodala da Azerbejdžan očekuje oštriju reakciju međunarodne zajednice na armenske napade i kršenja primirja:

''Svaka međunarodna organizacija koja ne reagira na armenske napade će pokazati svoje pravo lice. Zar organizacije za ljudska prava nisu vidjele da su ovdje bila napadnuta ta osnovna prava ljudi. Organizacije koje nisu reagirale na ove napade su iste one koje štite teroriste koji su izvodili napade i pokušaj vojnog udara u Turskoj''.

Naglasivši da armenska vojska napadima nije uspjela okupirati ni pedalj azerbejdžanske teritorije, Pashayeva je kazala da azerbejdžanska vojska ima punu kontrolu nad situacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close