Čine je uglavnom osuđenici

Tko su članovi Wagner grupe: Od kateringa u Kremlju do pobune protiv ruske vlasti

Wagnerova grupa, koju čine uglavnom osuđenici, slala je trupe izvan Ukrajine u razne sukobe na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i građanski rat u Siriji
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2023. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatna vojna grupa Wagner, koja je pokrenula pobunu protiv ruske administracije nakon optužbi da je ruska vojska organizirala napad, od svog osnutka istaknula se u prvi plan svojom ulogom u kriznim područjima od Afrike do Bliskog istoka, piše Anadolija.

Grupa Wagner, zaštitarska kompanija u vlasništvu bogatog biznismena Jevgenija Prigožina i bivšeg ruskog obavještajca Dmitrija Utkina, prozvanog "šef", jer je njegova kompanija opskrbljivala hranom (katering) kremljsku palaču, osnovana je 2014. kako bi podržala separatiste koje podržava Rusija u sukobu u Donbasu.

Wagnerova grupa, koju čine uglavnom osuđenici, slala je trupe izvan Ukrajine u razne sukobe na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i građanski rat u Siriji.

Britanska obavještajna služba navodi da je broj Wagnerovih trupa aktivnih u Ukrajini oko 50.000, što čini četvrtinu ukupne snage Rusije.

Wagner je igrao važnu ulogu u stjecanju kontrole nad dijelovima Ukrajine, a optužen je za činjenje "ratnih zločina" i kršenje ljudskih prava.

Wagnera, koji je tehnički prekršio ruske zakone sudjelovanjem u aktivnostima privatnih vojnih kompanija (PMC), Sjedinjene Američke Države također smatraju "važnom transnacionalnom kriminalnom organizacijom".

- Svijet upoznao Wagner tijekom aneksije Krima

Wagner, tajna organizacija koja djeluje u Africi i na Bliskom istoku, kada je osnovana 2014. i za koju se smatralo da ima oko 5.000 boraca, od tada je značajno porasla.

  / Čine je uglavnom osuđenici

Wagner, koji je prvi put bio uključen u ukrajinsko-ruski sukob s ruskom ilegalnom aneksijom Krimskog poluotoka 2014., ovim se korakom "proslavio u svijetu".

Nešto više od mjesec dana nakon početka rusko-ukrajinskog rata, Wagnerovi plaćenici raspoređeni su u Ukrajini 28. ožujka 2022.

Prema američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, iako je oko 80 posto pripadnika u Ukrajini regrutirano iz zatvora, navedeno je da je Wagnerova grupa bila učinkovita u ruskom zauzimanju grada Bahmuta, u istočnoj Ukrajini.

Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da je Wagner kupio oružje od Sjeverne Koreje za upotrebu u Ukrajini

- Djeluje od Afrike do Bliskog istoka -

Wagner grupa danas djeluje u Maliju, Madagaskaru, Mozambiku, Sudanu, Burkini Faso, Libiji i Srednjoafričkoj Republici.

Izvan Ukrajine, Wagnerova grupa sudjelovala je u regionalnim sukobima i također je djelovala u mnogim afričkim i bliskoistočnim zemljama gdje je Rusija proširila svoj utjecaj, piše u izvještajima Centra za borbu protiv terorizma Vojne akademije SAD-a u West Pointu.

Wagnerova grupa je 2015. godine poslala trupe da podrže Assadovu administraciju u sirijskom građanskom ratu.

Tu su i plaćenici povezani s Wagnerovom grupom, koja podržava snage Khalife Haftara, vođe oružanih snaga na istoku zemlje.

Za grupu Wagner, koja je pozvana da zaštiti rudnike dijamanata u Srednjoafričkoj Republici, smatra se da osigurava sigurnost rudnika zlata u Sudanu.

Malijska vlada koristi Wagnerovu grupu protiv naoružanih grupa u zemlji.

Catrina Doxsee iz Centra za strateške i međunarodne studije navodi da Wagner grupa osigurava prirodne resurse za financiranje zemalja koje su osjetljive na financijske kazne kao što su američke sankcije.

Napominjući da se Wagner bavio i iskopavanjem zlata i švercem, Doxsee je navela da je tim metodama pokušao umanjiti utjecaj zapadnih sankcija.

- Optužbe za ratne zločine i kršenja ljudskih prava -

Na dnevnom redu su i optužbe za ratne zločine i kršenja ljudskih prava Wagnerovih plaćenika koji djeluju u mnogim zemljama.

Bivši zapovjednik koji je zatražio azil u Norveškoj nakon što je u siječnju dezertirao iz plaćenika tvrdio je da je svjedočio ratnim zločinima u Ukrajini.

Ukrajinski tužitelji tvrde da su tri plaćenika Wagner grupe ubijala i mučila civile u blizini Kijeva u aprilu 2022. godine, zajedno s ruskim vojnicima.

  / Privatna vojna grupa Wagner,

Osim toga, njemačka obavještajna služba objavila je da su Wagnerovi plaćenici možda masakrirali civile u Buči u ožujku 2022.

Postoje dokazi da je grupa Wagner prekršila embargo Ujedinjenih naroda (UN) na oružje i "instalirala nagazne mine i improvizirane eksplozivne naprave u i oko libanonskog grada Tripolija ne uzimajući u obzir na sigurnost civila", priopćio je Pentagon 2020.

UN i francuska vlada optužili su također Wagnerove plaćenike za silovanja i pljačke civila u Srednjoafričkoj Republici.

- Napetosti s ruskim zapovjednicima -

Osnivač Wagnera Prigožin više je puta optuživao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i čelnika ukrajinske vojske Valerija Gerasimova za "nesposobnost" i namjerno nedovoljno opskrbljivanje jedinica Wagnera koje se bore u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane anonimno je priopćilo da "dobrovoljne formacije" u Ukrajini moraju potpisati ugovore do kraja lipnja.

Ovaj potez je viđen kao pokušaj vlade da stekne veću kontrolu nad Wagnerom.

Osnivač Wagnera Prigožin optužio je u petak 23. lipnja rusku vojsku da je organizirala napad na Wagnerov kamp za obuku te zaprijetio odgovorom i dizanjem pobune protiv ruske administracije.

Federalna služba sigurnosti (FSB) otvorila je krivični postupak pod optužbom za "oružanu pobunu". U saopćenju ruskog Ministarstva odbrane demantirane su tvrdnje da su Wagnerovi kampovi napadnuti.

Kopirati
Drag cursor here to close