Bivši marinac

Tko je uhićeni Amerikanac kojeg Rusi sumnjiče za špijunažu

Ruska služba državne sigurnosti FSB priopćila je u ponedjeljak da je uhitili Amerikanca, za koga navodi da je "obavljao čin špijunaže".
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države očekuju da se omogući brz diplomatski pristup bivšem marincu uhićenom u Rusiji zbog navodnog špijuniranja, kako bi saznale više o optužbama, izjavio je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

''To uhićenje nije primjereno i mi ćemo tražiti njegov trenutni povratak'', izjavio je Pompeo novinarima tijekom posjete Brazilu, gdje je prisustvovao inauguraciji nove vlade te zemlje.

Uhićeni Paul Whelan

Ruska služba državne sigurnosti FSB priopćila je u ponedjeljak da je uhitili Amerikanca, za koga navodi da je "obavljao čin špijunaže". 

Uhićeni je identificiran kao Paul Whelan (48), bivši marinac koji je sada zaposlen kao direktor globalne sigurnosti američke kompanije za autodijelove BorgWarner.


Whelanova obitelj priopćila je da je on bio u posjeti Moskvi kako bi prisustvovao vjenčanju i negirala je da je bio u špijunskoj misiji.

''Nadamo se da ćemo u narednim satima omogućiti konzularni pristup kako bi ga vidjeli i dobili priliku da saznamo više. Jasno smo iskazali Rusima naša očekivanja da saznamo više o optužbama i da uvidimo za što je on optužen'', izjavio je šef američke diplomacije, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close