Južna Koreja

Tisuće vjernika mora u karantenu zbog virusa

Četvrti dan zaredom zemlja ima troznamenkasti porast broja zaraženih, nakon nekoliko tjedana s brojkama oko 30-ak ili 40-ak zaraženih.
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2020. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće pripadnika Protestantske crkve u Seulu mora ići u karantenu, rekle su južnokorejske vlasti u ponedjeljak, dok se zemlja bori sa žarištima virusa povezanim s vjerskim skupinama.

Pristup te zemlje - pronalaženje kontakata, testiranje i liječenje - smatra se globalnim modelom suzbijanja virusa.

Ali tijekom vikenda glavni grad i susjedna pokrajina Gyeonggi, u kojoj živi gotovo polovica stanovništva, zabranili su sva vjerska okupljanja i pozvali stanovnike da izbjegavaju nepotrebna putovanja nakon što je mnoštvo novih slučajeva izazvalo strah od velikog drugog vala.

Južna Koreja prijavila je 197 novih slučajeva u ponedjeljak, te je sada na 15.515 zaraženih. Četvrti dan zaredom zemlja ima troznamenkasti porast broja zaraženih, nakon nekoliko tjedana s brojkama oko 30-ak ili 40-ak zaraženih, navodi Hina.

Trenutno je najveće žarište oko crkve Sarang Jeil u Seulu, koju vodi kontroverzni pastor, vodeća figura u prosvjedima protiv predsjednika Moon Jae-ina.

Dosad je potvrđeno ukupno 315 slučajeva povezanih s crkvom, rekli su dužnosnici u ponedjeljak, procijenivši da je to dosad jedan od najvećih klastera pa je oko 3400 članova kongregacije pozvano da idu u karantenu.

Dosad je svaki šesti testirani član crkve pozitivan, što je zahtijevalo "brza testiranja i izolaciju", rekao je zamjenik ministara zdravlja Kim Gang-lip.

Međutim popis članova koji je dala crkva bio je "netočan", što je "uvelike otežalo" testiranje i proceduru izolacije.

Prvotno izbijanje zaraze u Južnoj Kreji bilo je oko kršćanske zajednice Shincheonji koja je često osuđivana kao kult te je optužena i da opstruira istrage.

Čelnik Sarang Jeila Jun Kwang-hun bio je među govornicima koji su se obratili tisućama desničarskih prosvjednika okupljenih protiv Moonove vlade lijevog centra u srcu Seula tijekom vikenda, unatoč epidemiji i pozivu na izbjegavanje velikih skupova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi i seulske gradske vlasti digli su dvije odvojene prijave protiv Juna optužujući ga da namjerno ometa napore za suzbijanje epidemije.

Čelnik Sgincheonjiija - s kojim je povezano više od 5000 slučajeva - Lee Man-hee uhićen je početkom mjeseca zbog toga što je navodno zdravstvenim vlastima davao netočne podatke o crkvenim skupovima i netočan popis svojih članova.

Kopirati
Drag cursor here to close