Velika Britanija

Tinejdžer proglašen krivim za planiranje napada na koncert Justina Biebera

17-godišnjak, koji nije imenovan iz pravnih razloga, je napisao "pismo mučenika" u kojem piše da je on "vojnik Islamske države".
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2017. u 20:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto. Vršenje očevida napada

Jedan britanski tinejdžer u ponedjeljak je proglašen krivim za planiranje da se zabije automobilom u masu u velškoj prijestolnici Cardiff, te su se na popisu njegovih potencijalnih meta nalazili koncert Justina Biebera i trgovački centar.

Ovaj 17-godišnjak, koji nije imenovan iz pravnih razloga, je napisao "pismo mučenika" u kojem piše da je on "vojnik Islamske države", javlja Reuters.

Policija je pronašla ovo pismo u ruksaku u njegovoj spavaćoj sobi, gdje su također pronađeni i veliki nož i čekić.

Iz Kraljevske tužiteljske službe je priopćeno da je on planirao napad sličan onome koji se dogodio u blizini britanskog parlamenta u ožujku, gdje se jedan muškarac u kombiju zabio među pješake na londonskom mostu Westminster, nakon čega je nožem napao policajca.

''Ponašanje ovog tinejdžera tijekom više mjeseci ne ostavlja mjesta sumnji da je on planirao ubiti i osakatiti što je moguće više ljudi u napadu koji podsjeća na incident na mostu Westminster. On je također postavljao ekstremističke sadržaje na internetu koji su mogli potaknuti druge da počine teroristička djela i skidao je upute kako da izvede samostalne napade'', kazala je Sue Hemming, čelnica odjela za specijalne zločine i borbu protiv terorizma u Kraljevskoj tužiteljskoj službi.

Iz Službe su naveli da je ovaj velški učenik postavljao propagandne materijale tzv. Islamske države na svoj profil na Instagramu, te da je njegova šifra za Instagram bila "napad kamionom".

On je istraživao potencijalne mete, uključujući Cardiffski dvorac, pozorište, biblioteku i šoping centar, te koncert Justina Biebera koji je održan ulipnju.

Ovaj tinejdžer je priznao da je posjedovao nož i čekić i da je napisao ovo pismo, ali negirao je da je htio nanijeti zlo bilo kome.

Kazna će mu biti izrečena u siječnju.

Kopirati
Drag cursor here to close